Demokratický blok? Okamura už prská: Kalouskovi nevěřím ani slovo

Praha - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) kritizuje návrhy nově zformovaného Demokratického bloku. Tomio Okamura řekl, že návrhy ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN nerespektují poměrný systém zastoupení v orgánech Sněmovny. SPD chce navíc předsedat bezpečnostnímu a hospodářskému výboru, o které blok vyslovil zájem.

"Nás to ani tak nepřekvapilo, protože jsme už viděli ty indicie," řekl Okamura ke dnes oznámenému vzniku uskupení. Blok stran oznámil, že požaduje sedm předsednických funkcí ve výborech, o vůdčí roli v bezpečnostním a hospodářském však dlouhodobě usiluje i SPD. Okamura dostal příslib, že jeho hnutí tyto výbory povede, od lídrů ANO.

Okamura skupinu stran opakovaně označil za nový blok pod vedením šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten na twitteru uvedl, že s nápadem na vznik bloku přišel předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský a přirozeným lídrem a autorem návrhu je předseda ODS Petr Fiala. "My se rádi připojili," uvedl Kalousek.

"Kalouskovi nevěřím ani slovo, známe jeho chování z minulosti," reagoval Okamura. Připomněl, že TOP 09 a STAN v minulém volebním období kandidovaly do Sněmovny společně a sdílely poslanecký klub. Nemá dojem, že nejviditelnější tváří projektu by byl Fiala, ale považuje za ni Kalouska.

SPD dopoledne jednala s ODS a také Piráty, kteří stojí o předsednictví ve výboru pro veřejnou správu a pro životní prostředí. Okamura uvedl, že SPD v požadavku Piráty podpoří. "Doufáme, že podporu recipročně obdržíme," uvedl Okamura.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Demokratický blok Miroslav Kalousek Svoboda a přímá demokracie (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 28 minutami

před 39 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy