Volby byly sečteny špatně. Poslance ODS čeká výměna

Brno - Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Zjistil to Nejvyšší správní soud při přepočítávání preferenčních hlasů v polovině kraje, tedy ve více než 900 okrscích.

Kupka ve Sněmovně nahradí díky kroužkům Petra Bendla, který byl čtvrtý na kandidátce. Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na druhé straně volebního lístku na 31. pozici a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. ODS ve středních Čechách získala čtyři mandáty z celkových 25 pro ODS z celé ČR. Rozložení sil ve Sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Podle původních výsledků se za ODS ve Středočeském kraji dostali do Sněmovny Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli v čele kandidátky. Kupkovi mandát těsně unikl. Původně získal 4168 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. Při kontrole soudu ale získal preferenčních hlasů více, takže mandát dostal namísto Bendla.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Stejnou informaci měl Novák i z dalších pěti okrsků na základě svědectví jiných lidí. Soud proto rozhodl o rozsáhlejší kontrole v 915 okrscích. Bral přitom v úvahu, že problémy mohly spočívat v nezapočítaných preferenčních hlasech z druhé strany hlasovacího lístku, ale i v chybném připočítávání preferenčních hlasů pro první čtyři kandidáty i na těch lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali.

Kupka je politik a novinář, je místopředsedou ODS a starostou Líbeznic. Donedávna byl i v radě Středočeského kraje. V minulosti působil jako mluvčí pražského magistrátu, Středočeského kraje, ministerstva dopravy, ODS i vlády.

Nejvyšší správní soud obdržel celkem 78 podnětů týkajících se voleb. Ostatní zamítl po věcném projednání, odmítl z procesních či formálních důvodů, případně odložil, protože nesplňovaly základní náležitosti. Chyby zjistil například ve čtyřech okrscích v Plzeňském kraji, výsledky a pořadí kandidátů to ale neovlivnilo, proto stížnost zamítl.

Přezkoumávání hlasů pro ODS ve Středočeském kraji je z hlediska rozsahu mimořádným opatřením. Výjimečné je i to, že soud rozhodoval v nepracovní den. Důvodem byla snaha rozhodnout před první schůzí Sněmovny, kterou prezident svolal na pondělí.

 „Výsledek přepočtu je pro mě překvapením a současně závazkem, protože jako demokrat beru samozřejmě volby velmi vážně. Chci tímto poděkovat za podporu všem voličům, kteří moje jméno i na zadní straně lístku našli, a zároveň jim slíbit, že se budu snažit vykonávat mandát poslance co nejlépe," uvedl v reakci, kterou má k dispozici server EuroZprávy.cz, Kupka.

 "Přepočet hlasů a dnešní rozhodnutí soudu ovšem pro mě, bohužel, má i nepříjemný osobní rozměr. Mrzí mě, že měsíc po oznámení výsledku voleb se změní situace kolegy Petra Bendla. Je to horší, než když vás ve sportu měsíc po skončení zápasu připraví o původní umístění z důvodu chyby rozhodčích. To byl také důvod, proč jsem přepočet neinicioval," dodal. 

"Budu proto iniciovat diskusi o zavedení kontrolních mechanismů, které by měly chyby či nesprávný postup při sčítání preferenčních hlasů vyloučit. Pokud se v budoucnu nevejdou jména kandidátů na jednu stranu volebního lístku, k čemuž při krajských i komunálních volbách nejspíš znovu dojde, musí se omylům lépe předcházet. Například by měla být na přední straně hlasovacího lístku dole ve viditelné grafické úpravě uvedena výzva k otočení lístku,” uvedl dále Kupka.

Vnitro prostuduje závěry NSS

Ministerstvo vnitra v příštích dnech prostuduje dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a přijde s obrysy možných změn. ČTK to po jednání širšího vedení ČSSD řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Soud dnes po přepočtu preferenčních hlasů rozhodl, že mandát poslance namísto Petra Bendla získal Martin Kupka. Vnitru a zákonodárcům doporučil reagovat na chyby, které odhalil.

Soud mezi doporučeními zmiňuje například možný jednotný volební kodex pro všechny volby, větší profesionalizaci kontroly i netisknutí volebních lístků z obou stran. Chovanec zatím nechtěl konkrétní výtky komentovat, vnitro podle něj čeká na písemné vyhotovení rozhodnutí.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Martin Kupka (ODS) Petr Bendl ODS soudy volby 2017

Aktuálně se děje

před 2 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 32 minutami

před 32 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy