Ďábelská koalice, nepolíbili jsme prsten. Kvůli nezvolení Fialy padají ostrá slova

Praha - Někteří politici dnes kritizovali nezvolení předsedy ODS Petra Fialy místopředsedou Sněmovny. Popírá to podle nich mimo jiné zásadu poměrného zastoupení v orgánech dolní komory.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura soudí, že Fiala nedostal hlasy od hnutí ANO a SPD a od KSČM. "Nepolíbili jsme prsten, tak jsme místo nedostali," prohlásil Stanjura.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil za pokrytectví a neférovost, že zástupce druhé nejsilnější strany nebyl do vedení Sněmovny zvolen. "Tady chybí absolutně jakákoli velkorysost, tady se jenom demonstruje síla," přidal se ke kritikům šéf frakce STAN Jan Farský.

Podle předsedy frakce KDU-ČSL Jana Bartoška vzniká v dolní komoře hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM. "Pro mě osobně je to koalice lži," řekl. Rovněž podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky lze dovodit, že funguje "ďábelská koalice".

"Já za sebe říkám, že budu apelovat na svoje kolegy na klubu, abychom podpořili Petra Fialu na tuto pozici," prohlásil v reakci místropředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik navíc vzkázal, že on Fialu v prvním i druhém kole volil. "Pan kolega Fiala zvolen podle mého soudu, nebo kandidát ODS podle mého soudu zvolen bude," dodal.

"Nejsme domluveni na žádném bloku," odmítl úvahy o hlasovacím spojenectví ANO, SPD a KSČM předseda SPD Tomio Okamura. Vyslovil se pro poměrné zastoupení. Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyjádřil lítost nad tím, že Fiala zvolen nebyl. Uvedl, že Piráti pro něj hlasovali.

Fiala obdržel ve druhém kole volby 85 ze 191 odevzdaných hlasů. V prvním kole dostal ještě o dva hlasy méně. V prvním kole poslanci zvolili do místopředsednických funkcí Vojtěcha Pikala (Piráti), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD) a Okamuru. Do druhé volby budou moci kluby překládat návrhy nových kandidátů. Lhůta pro jejich podávání bude vyhlášena na základě dohody frakcí.

"Fiala bude znovu kandidovat na funkci místopředsedy Sněmovny. Má podporu Demokratického bloku ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09," řekl Stanjura.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Poslanecká sněmovna Zbyněk Stanjura Demokratický blok Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Pavel Kováčik Česká pirátská strana Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy