Šéf Sněmovny se ohradil proti interpretaci výroku o vydání Babiše

Praha - Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že hlasování o vydání šéfa ANO Andreje Babiše bude "úplně trošku jiné rozhodování". Záhy se na něj sesypali političtí oponenti. Vondráček dnes svůj výrok obhajoval.

Vondráček v neděli řekl, že hlasování o vydání Babiše bude "úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu." Jeho výrok vyvolal kritiku oponentů zejména z pravicových stran i poukazování na to, že ANO je samo pro omezení imunity zákonodárců.

"Důrazně se ohrazuji proti tomu, aby mi někdo vkládal do úst, že když je někdo premiér, tak je nad zákon a má jiné zacházení než poslanec," prohlásil dnes Vondráček.

Před poslanci poukázal na to, že neřekl, že pokud Babiš bude předsedou vlády, je to důvod, aby nebyl vydán. "To je pouze konstatování, že jestliže se jedná o premiéra, tak o to více a důsledně musíme prověřovat všechny informace a musíme se takto k tomu chovat," vysvětloval předseda Sněmovny. Svůj výrok mínil i z hlediska vnímání Česka v zahraničí. Podotkl také, že Babiš možná nebude mít šanci se obhájit za čtyři roky funkčního období nynější Sněmovny.

K vysvětlení výroku a případně i omluvě Vondráčka vyzvala místopředsedkyně poslanců TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž byla Vondráčkova slova překvapující, až skandální. Popíraly podle ní základní principy právního státu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) označil za podivné, že by se někdo měl omlouvat za své názory. Využití institutu imunity není podle jeho názoru útokem na právní stát. K opatrnosti ve vyjádřeních, kdy lidé vystupují z pozice své funkce, vyzýval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura soudí, že Vondráček mluvil za sebe.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) poslanecká imunita Poslanecká sněmovna Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy