Likvidace nepohodlných, noční čistky, normalizace začíná. Babiš je jako Putin, varuje exministryně

Praha – Nový premiér Andrej Babiš začal úřadovat. Hned na začátku začal s čistkami na ministerstvech, některé posty přitom byly zrušeny úplně. Mnozí varují, že likviduje agendu lidských práv. Ne své vládě totiž nebude mít ministra pro lidská práva ani vládního zřízence. Jednou z těch, která varuje před problémy, ně i někdejší ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková.

„Mrazivé páteční ráno 22. prosince 2017. Ještě za tmy, kolem šesté hodiny ranní ke Strakovce přijíždí limuzíny s ministry nové Babišovy vlády. Tato vláda má pramalou šanci získat legitimní důvěru parlamentu, přesto spěchá 'začistit' svěřené území tak, aby premiérovi nikdo nekoukal pod prsty,“ popisuje postup nového premiéra exministryně.

Poukazuje na to, že jako první likviduje agendu lidských práv, kterou spravuje Úřad vlády už od devadesátých let. „Na Úřadu vlády končí tým špičkových úředníků, který při přípravě zákonů a při přijetí vládních usnesení hlídal nedotknutelnost lidských práv každého občana; nikoliv jen menšin, ale naprosté většiny! Andrej Babiš už dříve zrušil post ministra pro lidská práva, nehodlá jmenovat ani zmocněnce pro lidská práva, na prvním zasedání své vlády zlikvidoval i tým úředníků, který se zabýval ochranou lidských práv na vládní nadresortní úrovni. Budeme zranitelnější a bezbrannější proti zlovůli konkrétních mocných, kterým se znelíbíme a proti slepé mašinérii represivního aparátu,“ zlobí se Stehlíková.

Politička se netají tím, že se jí takový postup nelíbí. „Tento bezprecedentní krok Andreje Babiše – likvidace nepohodlných ochránců lidských práv – je pouze začištění terénu a příprava na další kroky vlády, na ukrajování práv každého z nás a posilování centrální moci Andreje Babiše. Naše společnost se kvapem normalizuje a proměňuje se na fasádní demokracii, vykuchanou zevnitř zlovůlí mocných. Ve svobodné zemi je suverénem lid, každá snaha omezovat jeho práva a svobody je zlem, které vede k pomalému umírání demokracie a degradaci společnosti, uvádí na svém blogu na serveru Aktuálně.cz s tím, že tam kde není svobody a kreativity, není ani prosperity a radosti.  Situaci u nás srovnává s děním v Rusku. „Podobnou koncentraci exekutivní, zákonodárné, ekonomické a mediální moci v rukou jednoho člověka jako Babiš má například Vladimír Putin v Rusku. Andrej Babiš je stejně jako Putin bezohledný selfmademan, stejně jako Putin byl vychován v řadách státní bezpečnosti (StB v Československu, KGB v Rusku). Na rozdíl od Babiše se Putin v Rusku dostal o značný kousek dál v potlačování svobody i likvidaci lidských práv. Ale Babiš má dost času, aby se vyrovnal Putinovi. Nadání má obdobné, ne-li větší. Na rozdíl od Putina umí sám sebe s chutí pochválit, v tom se podobá Donaldu Trumpovi. Tandem se Zemanem podrží Babiše u kormidla tak dlouho, jak to bude Babiš potřebovat,“ varuje. „Zemana přitahuje zlo v podobě neomezené moci, kterému se rád klaní nejen v Rusku a v Číně, ale i ve vlastní zemi. Přitahuje to i mnohé z nás. Proto mají Babiš se Zemanem tolik voličů. Jejich prostřednictvím se mstíme úspěšnějším za to, co se nám v životě nepovedlo. Ale odneseme to sami. Budeme chudší, nesvobodnější, nenávistnější, světu pro smích. Jak řekl Karel Marx, historie přichází 'jednou jako tragédie, podruhé jako fraška'. Vítej zpátky v normalizaci, Česko!“ dodává Stehlíková.

Související

Miloš Zeman

Případ výroků Stehlíkové o Zemanovi se odkládá, potvrdila žalobkyně

Státní zastupitelství potvrdilo odložení případu výroků psychiatričky a bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové o fungování Hradu v době nemoci prezidenta Miloše Zemana. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Stehlíková v médiích zpochybňovala, zda v době své nemoci rozhodoval o fungování úřadu hlavy státu sám Zeman, nebo za něj rozhodovali lidé z jeho okolí. 
Praha

Trestní oznámení Hradu na Stehlíkovou prověří žalobkyně

Trestní oznámení prezidentské kanceláře na psychiatričku a bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou o fungování Hradu v době nemoci prezidenta Miloše Zemana prověří státní zástupkyně. Policie sice případ odložila, prezidentská kancelář ale proti rozhodnutí podala stížnost. České televizi to řekl obvodní státní zástupce Jan Vychyta.

Více souvisejících

Džamila Stehlíková lidská práva Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 44 minutami

před 47 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy