Největší charisma má Horáček. Zeman špatně reprezentuje ČR, ale je inteligentní a čitelný, myslí si Češi

Praha - Méně než měsíc zbývá do druhé přímé prezidentské volby. Všech devět kandidátů na prezidentský úřad se v dnešních dnech snaží získat hlasy nerozhodnutých voličů. Právě tato fáze předvolební kampaně je pro výsledky voleb stěžejní a osobní sympatie začínají hrát čím dál větší roli. Z tohoto hlediska vyhrává u Čechů Michal Horáček. Podle průzkumu agentury NMS Market Research jej mezi tři nejsympatičtější kandidáty zařadilo 51 % dotázaných. Jen o procento méně získal Jiří Drahoš. Naopak nejméně oblíbený je u voličů bývalý premiér Mirek Topolánek.

Podobně jako v otázce sympatií bodoval Michal Horáček se svým charismatem. Mezi tři nejcharismatičtější kandidáty jej zařadilo celých 59 % respondentů, Jiřího Drahoše a Miloše Zemana do stejné kategorie vybralo 45 % dotázaných. Překvapením je, že u opačné otázky, komu z kandidátů charisma chybí, obdržel nejvíc hlasů Mirek Topolánek. „Bývalý předseda ODS budí emoce, i když z výsledků našeho průzkumů vyplývá, že spíše ty negativní. Můžeme si o Mirku Topolánkovi myslet cokoliv, ale že se objeví na posledním místě v kategorii charismatu je nejspíše důsledkem osobní averze než čehokoliv jiného,“ říká Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research.

Nejhůře by ČR reprezentoval Zeman a Topolánek

Mirek Topolánek obsadil nejnižší pozice i v dalších kategoriích. Podle respondentů má ze všech kandidátů na prezidenta nejnižší IQ (42 %), je nejméně sympatický (41 %) a je také nejméně čitelný (32 %). Společně s Milošem Zemanem by nejhůře ze všech reprezentoval v zahraničí. (Topolánek 31 %, Zeman 38 %) „I podle čísel je znát, že jakmile jsme se zeptali na jakoukoliv negativní vlastnost, Mirek Topolánek je u třetiny dotázaných automatická odpověď. Na druhou stranu, ačkoliv Topolánek polarizuje společnost, tak je na veřejnosti vidět, což může být v prezidentské volbě výhoda,“ dodává Kunc.

Zeman špatně reprezentuje ČR, ale je inteligentní a čitelný

Podobně jako Topolánek rozděluje společnost i současný prezident. Ačkoliv by Miloš Zeman ve svém druhém funkčním období reprezentoval Českou republiku podle dotázaných ze všech kandidátů nejhůře (naopak nejlépe by podle respondentů reprezentoval Jiří Drahoš – 56 %, Horáček 52 %), tak jej lidé považují za kandidáta s nejvyšším inteligenčním kvocientem. Mezi tři nejchytřejší kandidáty jej zařadilo 64 % respondentů (Drahoš 58 %, Horáček 53 %). Zároveň je Zeman pro Čechy ze všech kandidátů nejčitelnější, ať už v dobrém nebo špatném slova smyslu.

Ostatní kandidáty si málokdo dokáže zařadit

Z průzkumu plyne, že čtyři kandidáti jsou poměrně dobře identifikovatelní a lidé si s nimi dokáží spojit určité konotace. Jde o Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a Mirka Topolánka. Ostatních pět kandidátů je, co se týče rozpoznatelnosti mezi ostatními, poměrně výrazně upozaděných. Konkrétně jde o Marka Hilšera, Vratislava Kulhánka, Petra Hanniga, Pavla Fischera a Jiřího Hynka. „Je logické, že výhodu ve volbě mají lidé, kteří už jsou mediálně známí z minulosti. Lehce z nízkých čísel vybočují výsledky u diplomata Pavla Fischera, kterého lidé mají za inteligentního člověka, který by dokázal Českou republiku dobře reprezentovat v zahraničí. Ale proti Michalu Horáčkovi nebo Jiřímu Drahošovi jsou čísla i tak výrazně nižší,“ doplňuje Kamil Kunc.

Průzkum proběhl v prosinci 2017 a zúčastnilo se jej 500 respondentů. Respondenti měli vždy tři hlasy kladné, jeden záporný.

Kterému kandidátovi to v TV nejvíce sluší? (Respondenti volili tři jména)

Michal Horáček - 62 %

Jiří Drahoš – 48 %

Pavel Fischer – 36 %

Mirek Topolánek – 34 %

Marek Hilšer – 28 %

Miloš Zeman – 28 %

Vratislav Kulhánek – 27 %

Petr Hannig – 22 %

Jiří Hynek – 16 %

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr prezidentské volby 2018 Michal Horáček Jiří Drahoš Pavel Fischer Mirek Topolánek Marek Hilšer Miloš Zeman Vratislav Kulhánek Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Petr Hannig

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy