Dobrodružná plavba po rozbouřeném moři, komentoval záchranu ODS její místopředseda

Ostrava - Občanská demokratická strana se během 28. kongresu shodla, že počet místopředsedů bude stejný jako poslední dvouleté období, čili čtyři. Delegáti vybrali Martina Baxu, Martina Kupku, Evžena Tošenovského a Miloše Vystrčila jako místopředsedy strany. Celkem bylo platných 489 hlasů.

Martin Baxa ve svém nominačním projevu zdůraznil, že ještě před dvanácti lety by bylo nemožné, že by ODS brala více jak jedenáct procent ve volbách jako úspěch, ale bohužel tomu tak je. Připomněl, že úspěch to je a že se strana pomalu zvedá. Jak se zvednout ještě více? Baxa delegátům sdělil, že jakožto zastupitel V Plzni, kde má strana nadprůměrné výsledky, se chce podělit se zkušenostmi a pomoci občanským demokratům i na celostátní úrovni. "Přesto se cítím být více komunálním politikem," sdělil delegátům Baxa s tím, že právě komunální volby letos v říjnu budou také klíčové. Pro plzeňského zastupitele nakonec hlasovalo 427 delegátů. 

Zastupitel ve Středočeském kraji a starosta Líbeznic Martin Kupka poděkoval, že mohl být jako místopředseda ODS u její záchrany. "Byla to dobrodružná plavba po rozbouřeném moři. Cíl plavby se ale podařilo naplnit," uvedl Kupka v úvodu svého nominačního projevu. Poslanec občanských demokratů vyzval členy, aby hleděli do budoucnosti s tím, že v příštích parlamentních volbách není jiného cíle, než mít takový mandát, který by stranu opravňoval sestavovat vládu a mít v předsedovi premiéra. Martina Kupku podpořilo 421 delegátů a stal se tak po Baxovi dalším místopředsedou občanských demokratů. 

"Po puči na Petra Nečase a takovém propadu ve volebních preferencích se u nás opravdu může stát cokoli," začal svou řeč europoslanec a bývalý primátor Ostravy Evžen Tošenovský. "V dnešním podivném babylonu skutečných myšlenek, populistických slibů, informací a dezinformací jsme obsadili druhé místo ve volbách. Úžasné. Výsledek v procentech a počtu voličů ve srovnání s historií určitě není úžasný, přesto naznačuje tendenci k návratu a růstu," řekl Tošenovský s tím, že za "vybrání prudké zatáčky na okraji propasti" je potřeba poděkovat všem členům strany a zejména předsedovi Fialovi. Tošenovský je přesvědčený, že strana musí hledat mladé lidi, kteří by je mohli jednou nahradit. Europoslanec nakonec získal 304 hlasů.

Posledním místopředsedou byl zvolen se 428 hlasy od delegátů Miloš Vystrčil. Senátor na úvod svého projevu nejenže poblahopřál předsedovi Fialovi a první místopředsedkyni Udženiji, ale také nově starostovi Vrchlabí, Janu Sobotkovi STAN), který byl zvolen senátorem v doplňovacích volbách. Vystrčil připomněl, že to nejdůležitější v naší zemi musí být svoboda a odkázal se na tzv. Poděbradské artikuly, které schválili starostové z ODS na schůzi v Poděbradech v roce 1998. Jsou to čtyři body - nezadlužená budoucnost, nedotknutelnost soukromí, solidarita odpovědných a levný stát. Předsedu senátorského klubu občanských demokratů zvolilo nejvíce delegátů - dostal 428 hlasů.

Kompletní vedení Občanské demokratické strany se tedy skládá z předsedy Petra Fialy, 1. místopředsedkyně Alexandry Udženiji a místopředsedů Martina Baxy, Martina Kupky, Evžena Tošenovského a Miloše Vystrčila. 

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Aleksandra Udženija Evžen Tošenovský Martin Kupka (ODS) Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy