ROZHOVOR | Babiš si v Bruselu utrhl velkou ostudu, chová se hloupě a trapně. A brzy se mu to vymstí, říká pro EZ Zdechovský

ROZHOVOR - V Bruselu se mluví o českém premiérovi Andreji Babišovi, zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) a Čapím hnízdu - a rozhodně ne v dobrém. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz to prozradil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle něj si Babiš svým jednáním utrhl pořádnou ostudu.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) není podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nezávislý a jeho kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu. Podle něj jde o kauzu na objednávku a sprosťárnu, která poškozuje jeho rodinu. Čapí hnízdo je podle premiéra výplodem jednoho zhrzeného úředníka a europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. Lidovecký politik ale uvádí, že podobné útoky premiéra vnímá jako nejlepší ocenění své práce v kontrolním výboru Evropského parlamentu, kde vystupuje proti podvodům a korupci.

Jak moc se v bruselských kuloárech rozebírá téma Andrej Babiš, Čapí hnízdo a OLAF? Ptají se vás kolegové v Evropském parlamentu, co se to v Česku děje?

Určitě. Hned první týden po vánocích, když jsme přijeli do Evropského parlamentu, to byla druhá otázka - hned potom, jak jsme se měli o vánocích a jak jsme strávili prázdniny. Ta zpráva prošla napříč Evropou, objevila se i ve vietnamském, čínském a japonském tisku. Ukazuje se, že tím, co se odehrálo kolem nevydání a utajování zprávy a různých dalších nesmyslů, si pan premiér Babiš udělal velkou ostudu. A také se shodil u relevantních partnerů nejen v Evropské unii.

Vás osobně Babiš před několika dny nařkl, že jste v Bruselu „hlavní udavač“. Co si o takových prohlášeních myslíte?

Myslím si, že Andrej Babiš ztrácí půdu pod nohama. Jeho trestní stíhání je neodkladné, několik orgánů už došlo k závěru, že to byl podvod. A on se teď snaží najít viníka. Já osobně se tomu směju, už to řekl několikrát. Myslím si, že to spíš on by měl zpytovat svědomí, jestli někdy někoho udával. Já jsem ho nikdy neudal a udávat nebudu.

Babiš opakovaně uvedl, že jde o kauzu na objednávku a že OLAF není nezávislý…

Myslím, že kdyby pan Babiš věděl něco o Evropské unii a OLAFu, tak by věděl, že neexistuje nic tak nezávislého, jako je tento orgán. V tomto úřadu pracují největší profíci, vyšetřují tam lidé, kteří bojovali s mafií nebo proti organizovanému zločinu. Zatím všichni z tohoto úřadu, se kterými jsem se setkal, mluví třeba třemi nebo čtyřmi jazyky.. A myslím, že pan Babiš se jen snaží hrát hru pro média a lidi, kteří tento úřad neznají.

Chce ukázat, že je oběť. Myslím ale, že ani tato hra mu nevychází. Řada lidí už dnes umí anglicky a dokáže se podívat, že OLAF měří všem stejným metrem – ať už jde o zetě premiéra Maďarska, nejvyšší politiky, komisaře či šéfy evropských agentur. OLAF je nezávislá agentura a její zpochybňování je trapné. A od premiéra jednoho z členských států až hloupé.

Mandátový a imunitní výbor dnes doporučil Babiše vydat k trestnímu stíhání. Sám premiér se nechal slyšet, že chtěl už dříve o vydání požádat. Očekáváte, že k tomuto vydání opravdu dojde?

Myslím si, a už jsem to i několikrát řekl – například v souvislosti s imunitou Marine Le Pen, že poslanci nemají zneužívat imunitu u svých vlastních kauz. V Evropském parlamentu vždy hlasuji pro všechna vydání. Domnívám se, že imunita se má vztahovat jen na projevy na půdě Evropské parlamentu, nebo národních parlamentů. V ostatních případech mají rozhodovat soudy a policie.

Pokud žijeme v právním státě a pokud i Andrej Babiš věří, že existuje demokracie a právní stát, tak nebyla a není jiná možnost, než být vydán. Může se obhájit u nezávislého soudu. Ale tyto obstrukce a posunování jednání na mě působí dojmem, že být vydán nechtěl a že vše prodlužoval. Myslím ale, že se mu tyto jeho tanečky brzy vymstí a že se to projeví na důvěře v hnutí ANO. Protože to je přesně to, proti čemu tvrdil, že bude bojovat. A dělá naprostý opak.

Lidovci navrhovali, aby se nejprve hlasovalo o jeho vydání a až pak o důvěře vládě. Proč je pro vaši stranu důležité, aby to bylo právě v tomto pořadí?

Právě proto, že čekáme, že přijdou snahy o obstrukce kvůli vydání. Že bude snaha vše prodloužit možná až do druhého kola vyjednávání o vládě. Právě proto jsme to chtěli spojit a chtěli jsme mít jasno. Pokud bude Andrej Babiš vydán, tak bude velmi těžké obhajovat, že dostane druhý pokus a že bude v čele druhé vlády.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy