Smrt nezná rozdíly. Uctěte památku zahynulých. Pelikán napsal Okamurovi dopis

Praha - Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) poslal otevřený dopis místopředsedovi Poslanecké sněmovny a předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi, ve kterém jej žádá, aby přestal porovnávat, čí tragédie byla tragičtější.

Robert Pelikán dal na svém Twitteru vědět, že předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi odeslal otevřený dopis, ve kterých reaguje na jeho znepokojivé výroky, které v poslední době v médiích objevily. Šéf resortu spravedlnosti považuje za zbytečné vést polemiku o tom, jaké příspěvky jsou pravdivé, či nikoli. "Nezáleží totiž na tom, zda byl, nebo nebyl tábor v Letech oplocen, případně jak obtížné pro vězně bylo tento plot překonat. Ať tak či onak, Lety jsou místem, kde zbytečně, barbarsky a v hrůzných podmínkách umíraly stovky lidí," napsal ministr v demisi v dopise. 

Reagoval tak i na Okamurova slova, která pronesl v rozhovoru pro DVTV, kde předseda hnutí SPD popisoval tábor jako místo, které nebylo oplocené, tím pádem tam vězni měli volný pohyb, a že tam lidé umírali stářím a na nemoci. Za tato slova podalo česko-romské sdružení Konexe na Okamuru trestní oznámení. 

Dnes osobně odesláno Tomiu Okamurovi: pic.twitter.com/wdsJa9GCQl

— Robert Pelikán (@RPelik) 6. února 2018

"Pro další z obětí válečné mašinérie se tábor stal zastávkou před továrnami na smrt, kde je čekalo vyhlazení a kde jim nebylo umožněno své životy dožít," stojí dále v dopise. "Jménem těchto osudů Vás proto důrazně žádám, abyste zanechal poměřování toho, čí tragédie byla tragičtější, přestal soutěžit o to, kdo byl vyhlazován hůř, a připojil se ke společnému uctění památky těch, kteří za války trpěli nebo zahynuli. Smrt totiž nezná rozdíly," uzavřel šéf spravedlnosti.

V úterý odpoledne místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek zareagoval na Okamurova slova tím, že se pokusí na půdě Poslanecké sněmovny zařadit na program schůze konané 27. února případné odvolání Tomia Okamury z postu místopředsedy Sněmovny. Podporu už dostal od klubu TOP 09. 

Související

Robert Pelikán

O funkci u Soudního dvora EU usiluje i bývalý ministr Pelikán

Do výběrového řízení na soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie se přihlásilo sedm zájemců včetně bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (dříve ANO). Uvedl to dnes server Česká justice, který připomněl, že post dříve zastávala i Pelikánova matka Irena.
Jevgenij  Nikulin

Údajný hacker Nikulin chce po Česku 1,5 milionu. Do USA byl vydán nezákonně

Rus Jevgenij Nikulin, kterého ČR vydala ke stíhání do Spojených států, žádá po českém ministerstvu spravedlnosti 1,5 milionu korun za újmu způsobenou nezákonným rozhodnutím. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Nikulinův advokát Martin Sadílek. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka potvrdil, že úřad již žádost obdržel. Ústavní soud v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.

Více souvisejících

Robert Pelikán Tomio Okamura Romové Koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

Princ Harry varoval před epidemií u mladých. Souvisí se sociálními sítěmi

Princ Harry rád poučuje o některých věcech prakticky celou zeměkouli. Nejnověji prohlásil, že dnešní mládež je uprostřed epidemie úzkostí, depresí a sociální izolace. Příčinou jsou negativní zkušenosti na internetu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy