Babiš nesmí dělat z lidí hlupáky, opřel se do premiéra publicista

Praha - Politický komentátor Jiří Pehe je přesvědčený, že pro předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je program je kus papíru, o čemž podle něj svědčí Babišovo prohlášení, že hnutí ANO je tu pro všechny. Hnutí je schopno se domluvit jak se sociálními demokraty, tak s pravicovými extremisty.

"Důvodem této pružnosti je, že Babišovi v podstatě nejde o vznik ideových průsečíků, ale o mocenský pakt," uvedl v komentáři pro Novinky.cz politolog Jiří Pehe. Podle něj totiž není pro premiéra v demisi těžké se handlovat, protože jeho hnutí může komukoli naslibovat, co se jim zlíbí, jen aby mu to zajistilo splnění mocenského cíle. 

Ve skutečné politické straně by prý nebylo žádným problémem vyjít stranám, které požadují nahrazení trestně stíhaného premiéra nikým jiným, vstříc. "Taková strana by demokraticky mohla generovat jiného kandidáta na premiéra, zatímco ten trestně stíhaný by se věnoval očištění svého jména," vysvětlil. Problém je to ale u hnutí ANO, protože sám Babiš představuje celé hnutí. "Soudě podle vyjádření ostatních stran, i ANO by mohlo zformovat takovou většinovou vládu poměrně snadno, kdyby do čela vlády nominovalo někoho jiného než Babiše. Jenže to stěží může udělat už proto, že ANO je především Babiš a nemá žádnou ideovou identitu," vysvětlil důvod, proč ANO na rozdíl od jiných stran bude mít problém sestavit většinovou koalici.

Podle Peheho je naprosto jasné, že i kdyby hnutí ANO řídil někdo jiný, tak by jej stejně ovládal Andrej Babiš, protože hnutí vytvořil jako svůj mocenský nástroj, "jako prodloužení svých podnikatelských aktivit do politiky". Je tedy logické, že chce být Babiš premiérem, když je to jeho politický subjekt. Neměl by však z lidí dělat hlupáky, když prohlašuje, že premiérem chce být z toho důvodu, že si to přeje jeho hnutí. "Jeho hnutí je skutečně jen jeho, a přeje si to, co si přeje sám Babiš," míní bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

Související

Lidé na pražském Václavském náměstí demonstrují proti Fialově vládě. (3.9.2022)

Politologové: Proti vládě demonstrovali extremisté i lidé jen nespokojení

Protivládní demonstrace v Praze se v sobotu podle politologů nezúčastnili jen proruští extremisté, na něž poukázal premiér Petr Fiala (ODS), ale také lidé, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně dnes řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

Více souvisejících

Jiří Pehe Andrej Babiš Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie (SPD) KSČM ČSSD

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy