Politologové: Proti vládě demonstrovali extremisté i lidé jen nespokojení

Protivládní demonstrace v Praze se v sobotu podle politologů nezúčastnili jen proruští extremisté, na něž poukázal premiér Petr Fiala (ODS), ale také lidé, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně dnes řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

"Na pódiu byli lidé, kteří jsou opravdu spojeni s velmi vyhraněnými proruskými postoji, a slova premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že mají blízko k extremismu, odrážejí realitu," uvedl Kopeček. Na druhou stranu 70.000 účastníků demonstrace odráží "hodně velkou nespokojenost" s vládním postojem při řešení energetické krize. Nadcházející komunální volby především ve velkých městech budou proto podle politologa testem důvěry ve vládu, neboť ve velkých městech trendy dost kopírují celostátní politiku. Na nespokojenost mohou doplatit vládní strany tím, že jejich voliči buď hlasovat nepřijdou, nebo budou hlasovat pro někoho jiného.

O sobotní demonstraci se mluví jako o protestu proti Fialově vládě, jenže část přítomných protestovala proti pilířům současného demokratického systému a západním spojeneckým svazkům, uvedl na twitteru politolog Jiří Pehe. Podle něj je to třeba rozlišovat, neboť antisystémový extremismus není totéž jako nesouhlas s vládní politikou.

Fialův výrok o tom, že demonstraci svolaly proruské síly, je podle Miloše Gregora z katedry politologie Masarykovy univerzity naprosto legitimní a fakticky správný. Část z nich byla i mezi protestujícími. "Netroufám si odhadovat, jak velká část, ale není to jen nějaké malá skupina," uvedl Gregor na twitteru. Nebylo by ale fér tvrdit, že se na demonstraci sešli jen takto smýšlející lidé. Byli tam lidé zoufalí a nešťastní, kteří chtěli dát najevo svou nespokojenost, uvedl Gregor.

Skupina lidí, která je označovaná jako "proruská", je mnohem pestřejší a toto hodnocení na ni vždy nesedí, uvedl na twitteru Jan Charvát z katedry politologie Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity. Podle politologa a někdejšího místopředsedy Zelených Petra Kutílka se demonstrace zúčastnili hlavně lidé, kteří jednak podléhají dezinformacím a jednak se cítí ekonomicky ohroženi.

Související

Vláda ČR. Komentář

Slova někdy nestačí a lepší je nic neříkat? Naopak. Fialova vláda musí zlepšit komunikaci

Není těžké zjistit, že Česká republika ztratila za osm let populisticko-socialistických vlád, zvláště v očích západních spojenců, kredit seriózního a spolehlivého partnera. A není už vůbec těžké zjistit proč a kvůli komu. Jenže se zdá, že bude zřejmě opět považována za zemi promarněných šancí. Proč? Bohužel kvůli špatné komunikaci vlády, na jejíž existenci útočí nejen opoziční politické strany, ale stále více i nejrůznější obskurní uskupení dezinformátorů, proruských aktivistů a dalších mocichtivých skupin, jejichž neskrývaným snem je zastavit silně prozápadní směřování České republiky.

Více souvisejících

demonstrace proti Fialově vládě (3.9.2022) Lubomír Kopeček Jiří Pehe

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy