Fiala by měl doložit důkazy své výroky o protivládní demonstraci, nebo se omluvit, řekl Okamura

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl doložit důkazy své výroky o sobotní protivládní demonstraci, nebo se omluvit, řekl před dnešním jednáním Sněmovny novinářům předseda opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura.

Premiér o víkendu uvedl, že protest na pražské Václavské náměstí svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci. V pondělí doplnil, že na výroku trvá. Týkal se podle něj organizátorů, nikoliv účastníků, jejichž počet policie odhadla na 70.000.

Demonstrace, kterou podle Okamury členové i příznivci SPD podpořili, byla podle něj logickým pokračováním hlasování o nedůvěře kabinetu z minulého týdne. Fialův kabinet minulý pátek ustál první pokus SPD a ANO o své svržení, kdy pro nedůvěru hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Nutných by bylo nejméně 101 hlasů.

Kabinet podle Okamury hlasování přežil, důvěru však nemá a Česku škodí. Vyjádření premiéra k demonstraci označil šéf SPD za arogantní a hloupá. "Demonstrovali naštvaní občané, jednalo se o oprávněný a legitimní protest. S Ruskem nemají nic společného, tito občané prostě nemají na složenky a na drahé potraviny kvůli neschopné vládě," řekl. Premiér by měl své prohlášení doložit důkazy, nebo se veřejně omluvit, míní.

Fiala o víkendu uvedl, že demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům České republiky. V pondělí dodal, že na tvrzení trvá. Týkalo se podle něj organizátorů, ne účastníků. "Demonstraci organizovali příslušníci ruské páté kolony. Důkazů je dost. Stačí se podívat, kdo stál na pódiu a co říkal," uvedl předseda vlády. Jeho výroky kritizovali vedle politiků ANO a SPD i někteří představitelé vládních stran.

Protest s názvem Česká republika na prvním místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí demisi vlády. Organizátoři kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Tomio Okamura demonstrace proti Fialově vládě (3.9.2022)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy