Okamura se před poslanci ANO omluvil za výroky o Letech. Lidovci mají pro jeho odvolání 48 podpisů

Praha - Předseda SPD Tomio Okamura se dnes na jednání poslanců ANO omluvil za výroky ohledně koncentračního tábora pro Romy v Letech, kvůli nimž mu hrozí odvolání z vedení Sněmovny. Kluby TOP 09 a STAN ohlásily, že návrh lidovců na Okamurovo odvolání podpoří.

S iniciativou na odvolání Okamury přišli lidovci. Předseda poslanců SPD Radim Fiala tuto hrozbu označil za politický boj ze strany KDU-ČSL, jehož smyslem je oslabit případnou podporu SPD a KSČM menšinové vládě ANO v čele s Andrejem Babišem. Okamura a Fiala to po návštěvě v poslaneckém klubu ANO řekli novinářům.

Oba prý na jednání klubu ANO pobyli jen krátce. Okamura uvedl, že řekl poslancům ANO jen tři věty. "Řekl jsem, že za nepřesné výroky jsem se omluvil a vysvětlil jsem, že jsme nezpochybňovali hrůzy holokaustu," řekl.

Fiala poukázal na předchozí vyjádření SPD. "Chtěli jsme říct, co si myslíme a mít jistotu, že naše zprávy budou interpretovány správně. Řekl jsem, že je to politický boj vyvolaný KDU-ČSL, že se snaží oslabit SPD, ANO i Babiše," uvedl Fiala.

Místopředseda klubu STAN Vít Rakušan řekl, že Okamura nemůže podle členů frakce zastávat kvůli svým výrokům jednu z nejvyšších ústavních funkcí. Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se Okamura neměl místopředsedou Sněmovny vůbec stát. Podpisy kromě TOP 09 dodali lidovcům také Piráti a ČSSD.

V případě, že by dolní komora nakonec o Okamurově odvolání hlasovala, bylo by to podle dostupných informací poprvé, kdy by se rozhodovalo o odvolání místopředsedy Sněmovny. Postoj zákonodárců nejsilnější frakce ANO by mohl být rozhodující.

Lidovcům vadí Okamurovy výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku, považují je za zpochybnění holokaustu. Poukazují i na slova dalších zástupců SPD v těchto záležitostech. Okamura se proti vyjádřením, že zpochybňuje holokaust, ohradil. Už dříve řekl, že SPD nezpochybňuje utrpení lidí v táboře v Letech za protektorátu, má ale výhrady k tomu, jak se řeší pietní místo, a zejména ke způsobu, jakým stát odkoupil vepřín v jeho blízkosti.

Lidovci zatím získali 48 poslaneckých podpisů k odvolání Okamury. Potřebují jich 80. Pokud se lidovcům potřebných osm desítek podpisů nepodaří shromáždit do odpoledního zahájení nynější schůze, budou iniciovat mimořádné zasedání. "Odpovědnost leží na poslancích ANO. Buď jim je vyjádření Okamury jedno, nebo se s ním ztotožňují," uvedl předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Odvolání Okamury podle Jana Birkeho (ČSSD) podpoří 14 z 15 poslanců sociální demokracie. Podpis odmítl připojit Jaroslav Foldyna. ČSSD bude podporovat tajné hlasování, aby se každý mohl svobodně vyjádřit, uvedl Birke. Věří, že v tomto směru nebude fungovat "ďábelská koalice ANO, KSČM a SPD", která měla loni hlavní vliv na obsazení funkcí ve Sněmovně.

KSČM se podle svého předsedy Vojtěcha Filipa k návrhu nepřipojí. "Jsem přesvědčen, že Okamura se omluvil, a nemáme důvod podepsat iniciativu KDU-ČSL," uvedl Filip. Důvodem jdou podle něj styky představitelů KDU-ČSL se "Sudeťáky" a půlmiliardová suma za výkup vepřína v blízkosti tábora v Letech.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Andrej Babiš Hnutí ANO Koncentrační tábor Lety Poslanecká sněmovna KDU - ČSL ČSSD KSČM top 09

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 30 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy