Ryan a Vondráček podepsali deklaraci. Odkazuje na vznik ČSR a vyzdvihuje demokracii

Praha - Předsedové Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan a Poslanecké sněmovny ČR Radek Vondráček dnes podepsali deklaraci, která zmiňuje americký podíl na vzniku někdejšího Československa.

Dokument byl podepsán na zvláštní schůzi dolní parlamentní komory, při níž třetí nejvýše postavený činitel Spojených států Ryan pronesl projev.

"Československo vzniklo díky podpoře Kongresu Spojených států amerických a prezidenta Woodrowa Wilsona, vzniklo na stejných základních principech, na kterých byly založeny Spojené státy americké," stojí v prohlášení, které připomíná, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk formuloval prohlášení nezávislosti právě ve Spojených státech.

Prohlášení konstatuje, že Češi a Američané spojili své síly na frontách obou světových válek neváhali obětovat životy, aby se stal svět opět svobodným a lepším. "Dlouhá desetiletí se naše národy nehodlaly smířit s rozdělením Evropy železnou oponou," poukazuje deklarace na období studené války a rozdělení světa na západní a východní blok.

Spojené státy jsou s Českem a s Evropou svázány podle deklarace "historickými, duchovními, hospodářskými, politickými i strategickými pouty s hlubokými kořeny, které nedokázal nikdo zpřetrhat ani v osudových okamžicích dějin".

"Svoboda, demokratická civilizace a rovnost našich národů jsou základem toho, že můžeme odkaz a hodnoty našich zakladatelů s plným vědomím spoluodpovědnosti, rovnosti a solidarity rozvíjet v Evropě a právě tak v transatlantických organizacích kolektivní obrany a kolektivní bezpečnosti," pokračuje text prohlášení.

Související

New York

Děti migrantů nebudou automaticky občany USA? Trump jde do extrému, čeká se bitva o ústavu

Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokování právní zásady, kdy se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států. V rozhovoru v pořadu portálu Axios pro televizi HBO Trump řekl, že uplatňování výše zmíněného práva, které zaručuje 14. dodatek americké ústavy, může zastavit exekutivním nařízením, tedy dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan v nezvykle odmítavé reakci ale řekl, že Trump tuto možnost nemá.
Radek Vondráček (ANO)

Radek Vondráček zakončil návštěvu Washingtonu, další schůzky ho čekají v New Yorku

Washington/Praha – Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je na návštěvě Spojených států, završil svá jednání ve Washingtonu a nyní míří do New Yorku. Vondráčkův pobyt v USA potrvá do 25. července. Po New Yorku Vondráčka čeká například cesta do Chicaga, které je známé početnou českou komunitou, a také do státu Wisconsin.

Více souvisejících

Paul Ryan (Kongres USA) Radek Vondráček (ANO) 100. výročí vzniku Československa USA (Spojené státy americké) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 27 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy