Úterní demonstrace proti Babišovi byla zrušena. Organizátoři ale posílají důrazný vzkaz

Praha – Velká demonstrace, která byla svolána na úterý 19. dubna na pražské Václavské náměstí, se konat nebude. Skupina AUVA, která akci organizovala, na facebooku vysvětluje, proč se rozhodla protest odložit, nebo možná úplně zrušit.

„Poslední výzva! Tato výzva je adresována přímo trestně stíhanému ministerskému předsedovi v demisi Andreji Babišovi. Tímto Vás důrazně žádáme, abyste okamžitě přestal jednat o vládě založené na podpoře komunistů a extremistů. Opakovaně na Vás též apelujeme, abyste vyjednávání o vládě přenechal osobnosti, která bude schopna zajistit naší zemi stabilní a demokratickou vládu s důvěrou poslanecké sněmovny,“ vyzývali organizátoři Babiše minulý týden. Akce nesla jméno: Poslední výzva! Nechceme vládu Komunistů, StB a extrémistů!

Svolavatelé poukazovali na to, že pokud by vláda s podporou KSČM a SPD vznikla, bude Česká republika ve světě zase vnímána jako komunistická země, nově s nádechem xenofobie. „Nechceme se v zahraničí za naši zemi stydět. Požadujeme, aby naše vláda, premiér i občané byli v zahraničí respektovaní tak, jak si zaslouží,“ uváděli v popisku k demonstraci.

Původní akce byla svolána poté, co prezident Miloš Zeman Babišovi poradil, aby vyjednával o vládě s komunisty a okamurovci. Tento plán se ale nelíbil nejen aktivistům ze skupiny AUVA, ale i vedení hnutí ANO. To rozhodlo, že má Babiš pokračovat v jednání s ČSSD.

„Díky moc všem 19 tisícům z vás, kteří jste během tří dnů projevili zájem a aktivně podpořili plánovanou demonstraci Poslední výzva. Věříme, že i naše Výzva přispěla k rozhodnutí ANO odmítnout jednání s extremistickými stranami SPD a KSČM. Tím důvody, které nás vedly ke svolání zcela přiměřené akce, prozatím pominuly,“ uvedli organizátoři protestu na facebooku.

Neznamená to ale, že by se demonstrace v budoucnu konat nemohla. „V případě, že se tato situace bude opakovat, budeme na ni okamžitě důrazně reagovat. Nadále budeme hlasitě protestovat proti tomu, aby nová a nová jednání vedl pro demokratické strany zcela nepřijatelný, trestně stíhaný spolupracovník StB podporovaný pouze extremisty v čele s Milošem Zemanem,“ dodali organizátoři.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace Andrej Babiš AUVA Demonstrace proti Babišovi (9. 4. 2018)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy