Příspěvky pro invaliditu 2. až 4. stupně? Ministerstvo chystá komplex změn

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí do konce roku připraví komplexní návrh změn příspěvků na péči, který zahrne navýšení nejen příspěvků pro lidi s nejtěžším postižením, jak navrhuje vládou dnes zamítnutá novela senátorů. Ministryně Jaroslava Němcová (ANO) novinářům při příchodu na jednání vlády řekla, že změnu chce svázat s úpravou posudkové služby a dalších dávek. Jednostranné navýšení čtvrtého stupně o 6000 korun by podle ní znamenalo, že lidé s postižením o stupeň nižším zahltí posudkové lékaře požadavky na přehodnocení stupně závislosti.

Němcová by také chtěla zajistit, aby klienti větší část z příspěvků vydávali za sociální služby. Nyní podle ní část peněz rodiny postižených používají "na sanování svých rozpočtů". Ministerstvo už v minulosti zvažovalo, že by se proto příspěvek nebo jeho část vyplácela v poukázkách na služby. Tento záměr vítali poskytovatelé péče, odmítala ho ale Národní rada osob se zdravotním postižením. Výdaje na příspěvky se každý rok zvyšují. Letos je na ně v rozpočtu 26 miliard korun.

Pokud vznikne menšinová koaliční vláda hnutí ANO a ČSSD, ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo připadnout sociální demokracii.

Ministerstvo sice dalo k návrhu Senátu kladné stanovisko, podle Němcové se tak ale stalo spíše nedopatřením. S autorem návrhu Vladimírem Plačkem (ČSSD) se Němcová domluvila na spolupráci při úpravě vládního návrhu, uvedla. Po zasedání informovala, že návrh vláda ve Sněmovně nepodpoří. "Připravujeme úpravu celého hodnocení a ohodnocení nejenom čtvrtého, ale i třetího a druhého stupně," uvedla Němcová.

Přípravu novely o sociálních službách má ministerstvo práce v legislativním plánu. Podle něj by ji mělo vládě předložit v prosinci, platit by pak měla od června 2019.

Změna by měla být podle Němcové součástí celkové revize dávek, kterou chce ve vládě ministerstvo probrat do konce roku. Upraveny by měly být i dávka na mobilitu. "Pokud je budeme upravovat, budeme je upravovat směrem nahoru. Bude to v návaznosti na reorganizaci posudkové služby," uvedla Němcová. Kolik by měli postižení dostat navíc, odmítla upřesnit.

Návrh Senátu počítá se zvýšením příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením na 19.200 korun měsíčně. Přidání má zajistit, aby tito lidé nekončili v ústavech. Zvýšení se podle předkladatele návrhu Plačka bude týkat přibližně 25.000 lidí. Náklady se odhadují na 1,8 miliardy korun ročně. Němcová uvedla, že resort tuto částku v rozpočtu nyní nemá. Rozpočtovými dopady zdůvodnilo svůj nesouhlas i ministerstvo financí, obává se zneužívání.

Příspěvek na péči se vyplácí 11 let. Postižení a senioři si za něj mají zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Od srpna 2016 mají dospělí nárok podle stupně závislosti na 880, 4400, 8800 a 13.200 korun, děti na 3300, 6600, 9900 a 13.200 korun.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení Ministerstvo práce a soc. věcí Jaroslava Němcová (ANO) sociální péče

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy