Český majstrštyk. V4 se chová jako parta vzdorovitych puberťáků, zuří politici

Praha - Premiér Andrej Babiš čelí kritice za to, že v neděli nepojede na minisummit Evropské unie, na kterém se bude jednat o migraci. Jeho rozhodnutí se nelíbí zejména europoslancům. Sám Babiš se ale hájí tím, že summit měl konkrétní cíl, který měly řešit jen státy, kterých se přímo dotýká.

Europoslanci nejsou rozhodnutím Babiše a visegrádské čtyřky právě nadšeni. „Ad výroky k mini-summitu k migraci: V EU není stát, který by “podporoval (nelegální) migraci” a nechtěl jí zamezit. Spor se vede o to, zda žadatele o azyl nechat v péči přetížených států první linie, anebo je přerozdělovat po EU. Jsem zvědav, kdo tam bude 1. variantu obhajovat,“ poznamenal k nedělnímu setkání europoslanec Petr Ježek.

„Považuji za velikou chybu, že @AndrejBabis nepojede na nedělní summit evropských států k migraci. Sám říká, že chce migrační krizi aktivně řešit, ale když má příležitost, tak raději zůstane doma a bude křičet a kritizovat, než aby jel hledat řešení přijatelné i pro ČR,“ kritizuje Babišův postup europoslanec a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Pochopení pro Babiše nemá ani další europoslanec TOP 09. „Když premiér připouští, že musíme zabránit obnově hranic, tak přece musíme být u toho, když se bude hledat nějaké řešení, abychom dosáhli toho, co je pro nás důležité. Navíc není pravda, že tam jsou "přátelé migrace", ti už v Unii nejsou, jsou tam jen ti, co hledají společné řešení a ti, co ne. Takže je to o tom, zda pomůžeme hledat řešení nebo budeme doma křičet, co nechceme,“ varuje Luděk Niedermayer.

Ještě stručnější byl jeho kolega. „Visegradska čtyřka se chová jako parta vzdorovitych puberťáků,“ poznamenal europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Babiše se naopak zastal europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Už teď je jasné, že zítřejší “minisummit” k migraci, který svolal Juncker, aby pomohl kancléřce převzít iniciativu, bude naopak její prohrou. Nepodařilo se jí ani prosadit žádný závěrečný text před oficiálním jednáním EU příští týden. Je dobře, že tam V4 bude chybět a dá tak najevo, co si o celé téhle akci myslí. Tohle české vládě schvaluju,“ poznamenal na sociálních sítích.

O poznání kritičtější je ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. „Další český majstrštyk partnerům v EU. Nejenže sami nikdy nic pozitivního nenavrhneme, teď už nesouhlasíme předem a ani nevíme s čím!“ zdůraznil.

„Ráno - jedu, je to pro mě zásadní, večer - nejedu, přijmou špatné rozhodnutí: Babiš včera předvedl v přímém přenosu, jak to vypadá, když někdo rychleji mluví, než přemýšlí. Ráno razantně sděloval lidu, že pojede na minisummit, protože je pro něj problém migrace zásadním problémem. Večer po jednání V4 a rakouského Kurze oznámil, že nikam nepojede. Do huby si nevidí ani s Frontexem. Požaduje jeho silné pravomoci, ale je proti jeho zásadnímu rozšíření. Na Andreje se český národ opravdu může spolehnout,“ rýpnul si do Babiše někdejší poslanec TOP 09 František Laudát.

„Visegradskou skupinu jsme založili k odsunu sovětské armády a sjednocení se západní Evropou. V4 k nám přivedla NATO i EU, pomohla k členství Pobaltí i Balkánu. Dnes je zdrojem štěpení Evropy a obav Západu. Hnědneme z Budapešti. Praha by měla být opět aktérem obratu, ne rozvratu,“ přisadil si bývalý poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

Sám Babiš ale kritiku odmítá. Poukázal na to, že původní plán byl uspořádat setkání v Berlíně, kam by německá kancléřka Angela Merkelová pozvala Itálii a Rakousko nebo i ostatní jižní státy, kterých se problém bezprostředně týká, Řecko, Španělsko, Francii a Maltu. Samozřejmě i s předsednickou zemí Rady EU, tedy Bulharskem. 

„Jsem přesvědčen, že summit měl konkrétní cíl, který měly řešit jen státy, kterých se přímo dotýká. Bylo to i přání těchto států. Ještě před setkáním premiérů Visegrádské skupiny jsem zvažoval, že se zúčastním, abych tam hájil i zájmy této skupiny. Kolektivně jsme ale jako premiéři České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska rozhodli, že lepším řešením je nechat podobné jednání jen na dotčených zemích,“ tvrdí.

„Nejzodpovědnější volba pro všechny členské státy kromě těch, kterých se tento konkrétní krok týká, je summitu se neúčastnit a pozice i řešení hájit na Evropské radě, která se uskuteční pouze čtyři dny po této nedělní akci. Vycházíme tím vstříc institutu Evropské rady i přáním dotčených států setkat se v menším formátu. Je to rozhodnutí, které není jednoduché, ale nezbytné pro zachování rámce, ve kterém probíhá evropská spolupráce, a pro nalezení řešení v oblasti migrace, které je v souladu s českými zájmy,“ dodal Babiš v oficiálním prohlášení.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš EU (Evropská unie) visegradská čtyřka Petr Ježek (europoslanec) Jiří Pospíšil Luděk Niedermayer Jaromír Štětina Jan Zahradil Martin Rozumek František Laudát Ivan Gabal

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy