Malá po 13 dnech na ministerstvu spravedlnosti končí, Kalousek už glosuje

Praha - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá rezignuje. Trvá ale na tom, že obvinění z plagiátorství považuje za kampaň. Uvedla to Česká televize.

Malá ve vládě končí po 13 dnech. Ještě v pondělí odpoledne na tiskové konferenci rezignaci odmítla. Připustila však, že v některých částech udělala chybu a zapomněla uvést citaci.

"Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda," řekla Malá novinářům.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš předpokládá, že nyní požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. Kdo se jím stane, neví.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK sdělil, že prezident situaci bude řešit a Babiš ho již informoval.

Dodal, že výbor vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla. Zachovala se podle něj statečně. „Je jasné, že pokud by nerezignovala, tak samozřejmě od rána do večera by to poškozovalo nejen hnutí, ale i vládu, která má dostat důvěru ve středu," uvedl. Kvůli demisi ministryně by se podle něj ale neměl posunout termín hlasování o důvěře.

Opozici se nelíbí, že by měl spravedlnost vést Babiš

„Paní ministryni Malé řekli, že už to nechce dělat. Na kvalitě vlády se tím nic nemění," reagoval na zprávu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Ministerstvo spravedlnosti bude prý řídit premiér. Ministerstvo zahraničí bude řídit ministr vnitra. Tak sakra, alespoň na jednání o důvěře by mohli dorazit v kompletní sestavě,“ komentoval nejnovější vývoj pirátský poslanec Mikuláš Peksa.

„Vážení a milí, působila jsem ve vládě téměř 4 roky. Ne týden. Prosím tweetaři, nespojujte mě s paní Malou. Mam svou hlavu i názory. I svou vlastni pravdivou “story” důvodu mé likvidace. Napíšu nejspíš knihu!" uvedla na twitteru Karla Šlechtová, která už v nové vládě také nefiguruje.

Akce “jak dostat pod sebe ministerstvo spravedlnosti” pokračuje podle plánu.

— Petr Ježek (@JezekCZ) 9. července 2018

Některým se ale nelíbí, že by měl rezort dočasně vést Babiš. „Opravdu bude trestně stíhaný člověk řídil resort spravedlnosti? Pokud se skutečně stane to, co je v civilizovaném světě nemyslitelné, zařadíme se mezi ty nejbizarnější země světa! Co na to ČSSD?" zajímá šéfa STAN Petra Gazdíka. 

Vida dlouho to netrvalo a šéf usoudil, že "už to paní Malá dělat nechce". Pokud AB opravdu požádá o to, aby dočasně řídil ministerstvo on, jakožto trestně stíhaná osoba, tak se potvrdí, o co Andreji Babišovi hlavně šlo. Ale o velkou změnu nepůjde, jen už nebude muset ani volat. https://t.co/ssTZvnPgmr

— Markéta Adamová (@market_a) 9. července 2018

Podobně hovoří i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Rezignace Taťány Malé je jediným rozumným řešením. Zatížená tolika pochybnostmi a skandály by nemohla resort dlouhodobě řídit. Že ale teď ministerstvo spravedlnosti povede trestně stíhaný člověk je něco neuvěřitelného. Jestli jsme někdy měli být na pozoru, tak právě teď.." uvedl na twitteru. 

Předseda ODS Petr Fiala ČTK sdělil, že rezignace Malé je jediným možným řešením. "Zodpovědnost za tento stav nese i premiér Babiš, který Taťánu Malou do funkce navrhl," uvedl. Do Sněmovny se podle něj nemůže jít žádat o důvěru s neúplnou vládou - stálého ministra nebude mít resort spravedlnosti ani zahraničí. "Premiér by měl proto požádat o odložení hlasování o důvěře do doby, než budou známa jména plnohodnotných ministrů," uvedl Fiala.

"Česká republika v pěti slovech: trestně stíhaný premiér ministrem spravedlnosti," reagoval na twitteru šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Také Piráti považují za výsměch, že ministrem spravedlnosti by se měl, byť dočasně, stát Babiš. "Babiš ministrem spravedlnosti? Člověk si myslí, že s osobou ministra spravedlnosti už nemůže být hůř, a on to dokázal," uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

"Ministrem spravedlnosti dočasně bude obviněný z trestného činu? Tak to je fakt změna k lepšímu, to bude hned líp. Vítejte v Kocourkově! V Absurdistánu! V pekle! V Babišstánu. V ČR...," soudí předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Okamura považuje výměnu na postu ministra spravedlnosti za "absolutní ostudu a selhání". "Je to neuvěřitelná blamáž, že po devíti měsících sestavování vlády Andrejem Babišem bude před Sněmovnu předstupovat vláda, kde Andrej Babiš musí zastávat dvě funkce a jiný člen vlády, Jan Hamáček, dokonce tři funkce najednou, aby vznikl tento slepenec," řekl Okamura ČTK.

Související

Taťána Malá (ANO)

Poslanci se mají zabývat kontakty šéfa civilní rozvědky 25. srpna

Sněmovní komise pro kontrolu civilní rozvědky, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace, se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů šéfa této tajné služby Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak ředitele ÚZSI Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). ČTK to dnes řekla předsedkyně této komise Taťána Malá (ANO).
Taťána Malá (ANO)

Někdejší ministryně Malá nebude kandidovat do vedení jihomoravského ANO

Končící předsedkyně jihomoravského ANO Taťána Malá nebude kandidovat do žádné funkce v předsednictvu krajské organizace. Napsala to dnes ČTK. Krajský sněm si dnes v Brně zvolí nové vedení, které bude mít za úkol znovu vytvořit zrušenou brněnskou organizaci ANO. Předsednictvo hnutí ji v půli června zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy.

Více souvisejících

Taťána Malá (ANO) Ministerstvo spravedlnosti Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy