Zeman nezvládá výkon funkce? Politici naznačují, že by měl skončit. To jsme to dopracovali, zuří Ovčáček

Praha – Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na sociálních sítích oznámil, že prezident Miloš Zeman nepřednese projev u příležitosti 50. výročí 21. srpna 1968. Následně se strhla vlna kritiky ze stran politiků i komentátorů. Někteří se dokonce obávají, že prezident není schopen vykonávat svůj úřad. Těm všem teď mluvčí Zemana poslal vzkaz.

„Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní,“ oznámil na sociálních sítích Ovčáček.

„Nadcházející výročí 21. srpna 1968 nám připomíná, že boj za svobodu nikdy nekončí. Před svobodomyslnými občany stojí aktuální výzva k boji s narůstající tendencí omezovat svobodnou diskusi, s pokusy nenávistně ostrakizovat “nesprávné” názory a s novodobým kádrováctvím,“ dodal.

Politici, především ti opoziční, se do Zemana začali ihned navážet. „Mlčení prezidenta kdykoliv je pro všechny myslím spíše pozitivní zprávou. Za skupinu Hrad a spol. k výročí srpna 1968 již v uplynulých dnech beztak dost řekl Vojtěch Filip,“ poznamenala poslankyně ODS Jana Černochová.

„Po včerejším komunistickém pokusu přepsat historii tu máme vyjádření Miloše Zemana, že se hodlá celým výročím promlčet. Považuji to za jeho morální selhání. K výročí jedné z nejtragičtějších událostí naší moderní historie by se měl prezident jednoznačně vyjádřit!“ přidal se Zemanův někdejší soupeř ve druhém kole prezidentské volby Jiří Drahoš.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dokonce Zemanovi zaslal otevřený dopis, ve kterém jej vyzval, aby projev přednesl. „Věřím, že svůj postoj přehodnotí. Slušelo by se to z úcty k lidem poznamenaných okupací. Pozval jsem proto pana prezidenta na pietní akci v Museu Kampa. Snad přijde..“ napsal na twitteru.

„Nepředpokládám, že tato výzva dopadne na úrodnou půdu, ono je možné, že se Zeman vyjadřovat k tomuto tématu nemůže. Prezident by ale měl plnit povinnosti vyplývající z úřadu a my mu chceme dát tu příležitost,“ přidala se místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Ovčáček ale dal jasně najevo, že TOP 09 neuspěje. „To je přesně ono, co se mi bytostně příčí. Zneužití výročí okupace k politikaření a volební kampani. Navíc je to odporné a nehorázné svinstvo. TOP 09 se sprostě otírá o člověka, který byl vyhozen z práce pro nesouhlas s okupací,“ postěžoval si Ovčáček.

„Milý pane Ovčáčku, vy nevíte, kolik nás bylo vyhozeno z práce pro nesouhlas s okupací. Rozdíl je v tom, že jsme se dnes nezk*rvili jako Zeman," obratem zareagoval europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. 

To jsme to dopracovali. U příležitosti 50. výročí 21.8.1968 se horečně derou dopředu jedinci, kteří odsuzují Miloše Zemana úplně stejně jako normalizační komunisté, kteří ho vyhodili z práce kvůli nesouhlasu s okupací. A pak ho z práce vyhodili ještě dvakrát, v roce 1984 a 1989. pic.twitter.com/1AZWFI6mTw

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 15. srpna 2018

Objevily se i spekulace, že Zeman nezvládá vykonávat post prezidenta. „Existují 3 možnosti: nikdo prezidenta nikam nezve, svoji roli nezvládá nebo obě varianty dohromady. Na druhou stranu, pokud bych měl být zcela upřímný, jsem vlastně rád, že současný prezident nikam moc nejezdí, té ostudy bylo už celkem dost, myslím,“ napsal na twitteru místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

A přidali se i další. „Pokud je prezident nebo jakýkoliv jiný politik ve stavu, že není schopen vykonávat svůj úřad, měl by ho opustit,“ myslí si lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ovčáček je ale na twitteru tvrdě kritizoval a uvedl, že šíří dezinformace. „To jsme to dopracovali. U příležitosti 50. výročí 21.8.1968 se horečně derou dopředu jedinci, kteří odsuzují Miloše Zemana úplně stejně jako normalizační komunisté, kteří ho vyhodili z práce kvůli nesouhlasu s okupací. A pak ho z práce vyhodili ještě dvakrát, v roce 1984 a 1989,“ rve se za prezidenta jeho mluvčí.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Srpen 1968 Jana Černochová Jaromír Štětina Jiří Pospíšil Marek Ženíšek (TOP 09) Markéta Pekarová Adamová Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy