Hamáček odložil změnu financování matrik, platit měla od ledna

Praha - Změnu financování matričních úřadů, které měly být od ledna financovány podle počtu provedených zápisů, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odložil. V tiskové zprávě dnes uvedl, že po jejím zavedení by na provoz matrik neměly některé radnice peníze. Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které se změnou dlouhodobě nesouhlasí, Hamáčkův krok uvítalo. Sdružení zdůraznilo, že se diskusi o změně financování nebrání, navrhuje ale, aby úřady dostávaly část financí paušálně.

"Reforma financování matrik, kterou připravil můj předchůdce, se musí odložit. I při debatách se starosty v regionech se ukázalo, že by na provoz matrik některé radnice neměly finanční prostředky. To považuji za nepřijatelné," uvedl Hamáček. O tom, že byla změna financování odložena, informoval v sobotu deník Právo.

Matriční úřady měly být od příštího roku financovány podle počtů a druhů prvozápisů, přičemž prvozápis je zápis matriční události do knihy narození, úmrtí nebo manželství. Tato změna by ale podle SMS ČR a Spolku pro obnovu venkova (SPOV) vedla buď k tomu, že by agendu úřadů musely obce financovat samy, nebo přímo k zániku některých matrik.

Zástupci sdružení upozorňovali na to, že agenda matričních úřadů nezahrnuje jen prvozápisy, ale například i změny jména, příjmení, určení otcovství, dohledání matričních údajů nebo zápisů pro úřady a notáře. Podle původního návrhu vnitra ale náklady na další matriční úkony zahrnovaly právě paušální částky za prvozápisy.

Předseda SMS ČR Stanislav Polčák uvedl, že organizace jsou ochotny jednat o kompromisu, trvají ale na tom, aby matriční úřady dostávaly určitou část financí paušálně jako odměnu za to, že zajišťují dostupnost služeb, jež jsou výkonem státní správy. "Původní návrh ministerstva byl vůči obcím nespravedlivý a nebyl s nimi dostatečně projednán. Jsme proto rádi, že ministr Hamáček avizoval ochotu se starosty obcí o celé věci diskutovat," dodal Polčák.

Podle předsedkyně SPOV Veroniky Vrecionové není spravedlivé, aby výkon státní správy musely financovat obce z vlastního rozpočtu. "Zároveň odmítáme, aby obyvatelé venkovských oblastí byli znevýhodňováni tím, že by se pro ně dostupnost státní správy zhoršovala a oni museli kvůli úkonům, které provádějí matriky, cestovat nepřiměřeně daleko," uvedla předsedkyně.

Současný způsob financování, založený na počtu obyvatel ve správním obvodu, podle původního návrhu ministerstva vnitra neodpovídá reálnému výkonu agendy. Vznikají tak významné nerovnosti mezi jednotlivými matrikami. Nyní je podle materiálu vnitra matrikám ze státního rozpočtu rozdělováno 580 milionů korun.

"Způsob financování matrik musíme upravit, ale ne ve spěchu a pomocí experimentů (...), odložení využijeme k odborné a velmi důkladné diskusi se zástupci měst a obcí. Společně budeme hledat nejvhodnější způsob financování matrik i výši příspěvku na přenesený výkon státní správy," doplnil Hamáček. Podle něj je aktuálně připravován návrh rozdělení příspěvku na výkon státní správy pro obce pro rok 2019 se zachováním stávajícího způsobu výpočtu financování.

Vláda ve středu projedná návrh zákona, podle kterého budou matriky nově k dokladům na žádost vydávat vícejazyčné formuláře. Návrh vychází z nařízení Evropské unie. Formuláře, které budou vydávány například k oddacím nebo úmrtním listům, by měly být vzájemně uznávány ve všech zemích EU, čímž odpadnou náklady na překlad dokladů. O cizojazyčný formulář bude možné požádat i u ověřeného výstupu z registru obyvatel. Formulář nebude moci být podle návrhu novely vydán samostatně, vždy bude doprovázet originální veřejnou listinu.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček matriky Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy