"Islám je zlo, Rusko přítel." Koten (SPD) dostal prověrku, jeho facebook je přitom bizár

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) dostal minulý týden bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Novináře o tom dnes ve Sněmovně informoval šéf klubu hnutí Svoboda a přímá demokracie Radim Fiala. V té souvislosti Fiala označil za "politické plácaly" poslance, kteří s ohledem na informace z médií o Kotenových aktivitách na facebooku jeho výběr do čela bezpečnostního výboru zpochybňovali a kritizovali.

Koten v červenci uvedl, že o prověrku požádal zhruba o měsíc dříve. Splnil tak svůj slib, který dal, když byl loni v listopadu do čela výboru zvolen. Rozhodl se pro stupeň tajné, podle něj sněmovní výbor dokumenty s vyšším utajením nedostává, napsal v červenci iRozhlas.cz. Fiala dnes označil udělení prověrky za satisfakci pro SPD i Kotena osobně.

Předseda poslaneckého klubu SPD uvedl, že v souvislostí s Kotenovou kandidaturou do čela výboru se strhla ve Sněmovně "bouře" hlavně ze strany KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a nezávislých a ČSSD. "Chtěl bych těmto lidem vzkázat, že jsou to političtí plácalové, plně si uvědomuji, co říkám," konstatoval. Koten je jediný z dosavadních předsedů bezpečnostního výboru, který má prověrku na stupeň tajné, dodal.

Kotenova nominace na šéfa bezpečnostního výboru vyvolala mezi některými poslanci otázky zejména kvůli obsahu jeho facebookového profilu. Ve výboru čelil dotazům, které se týkaly například informací, že v minulosti sdílel poplašnou zprávu o úniku záření z francouzské jaderné elektrárny.

Koten byl údajně také členem skupin podporujících referendum o vystoupení ČR z EU, skupiny označující islám za smrtelné zlo či fanouškem stránky nazvané Chceme pryč z NATO a EU - Rusko je náš opravdový přítel. Koten v odpovědích naznačil, že facebookový profil nespravoval sám. Dále řekl, že zmíněné skupiny v podstatě nenavštěvuje.

Související

Radek Koten (SPD) Rozhovor

S premiérem jsem se sešel podle zákona. Kompromitující materiály na ředitele Koudelku jsem nesháněl, říká Koten

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) nesouhlasí s tvrzením poslance ODS Pavla Žáčka, podle něhož nemá žádnou pravomoc scházet se bez vědomí členů orgánů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jednat s ním o postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). „S panem premiérem jsem na základě jeho žádosti řešil doplnění žádosti podle zákona o tajných službách a projednání návrhu na ředitele vládou tak, abychom se pohybovali v zákonném rámci pro svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost,“ říká Radek Koten, který tak reaguje na kritiku místopředsedy orgánu Pavla Žáčka, jenž své vyjádření poskytl včera webu EuroZprávy.cz.
Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Koten nemá pravomoc scházet se bez vědomí výboru s Babišem, chtěl z Hradu materiály na Koudelku, tvrdí Žáček

Místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček ODS si neodvažuje predikovat, jaká bude budoucnost ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky poté, co se v pátek neuskuteční avizovaná mimořádná schůze k postupu výběru šéfa civilní kontrarozvědky. Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) ji kvůli formální chybě premiéra Andreje Babiše (ANO) v žádosti zrušil. Pětiletý mandát Koudelkovi přitom vyprší k 15. srpnu a jeho další setrvání si nepřeje prezident Miloš Zeman. „Hlava státu se vlamuje do pravomocí slabého premiéra a hrozí tak oslabení bezpečnostního zpravodajského aparátu. Babiš však myslí jen na sebe,“ říká pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček.

Více souvisejících

Radek Koten (SPD) Radim Fiala /SPD/ Svoboda a přímá demokracie (SPD) Facebook

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy