Kalousek tvrdě v boji se Zavadilem: O důchody a DPH!

Praha - V pořadu Nedělní partie na tv Prima bude hlavním tématem chystané sjednocení sazeb DPH a připravovaná reforma penzijního systému. Hosty nedělního pořadu budou ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Odbory již proti chystanému sjednocení sazeb DPH před časem ostře vystoupily. Ministr Kalousek se naopak kriticky vyjádřil ke zmírnění tohoto opatření z pera Věcí veřejných, které v základní sazbě ponechává základní potraviny.

Z páteční porady ekonomických ministrů vyplynulo, že se vláda pokusí tuto úpravu schválit co nejdříve, aby zvýšená daň platila už od začátku čtvrtého kvartálu letošního roku.

U reformy penzí se vládní koalice zatím shodla na základních parametrech. Bude možné si tři procentní body ze sazby pojistného vyvést do soukromého fondu, další procentní bod budou poplatníci moci poslat přímo svým rodičům a prostředky budou spravovat zreformované penzijní fondy.

Přesnou podobu budoucích penzijních fondů a možná omezení jejich investiční strategie zatím ministerstvo financí nepředstavilo. Tato problematika totiž nespadá pod ministerstvo práce a sociálních věcí, které řeší ostatní aspekty reformy penzí, ale právě pod ministerstvo financí.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek zkritizoval návrh státního rozpočtu. Vládu osočil ze lži

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu vlády slovy, že jde o "účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky." Na sociální síti X naznačil, že kabinet opět neříká pravdu.
Miroslav Kalousek

Odpudivá propaganda. Kalousek odsoudil reakci europoslance Turka na atentát

Naprostá většina reakcí z Česka i ze světa především odsoudila sobotní atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jakékoliv násilí v politice. Nový český europoslanec Filip Turek (Přísaha a Motoristé) šel dál, za což si vysloužil ostrou kritiku například ze strany exministra financí Miroslava Kalouska. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Jaroslav Zavadil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy