Neotřelé nápady a dynamika. Praha Sobě je nadějí pro metropoli, míní Horáček

Hnutí Praha Sobě je velkou nadějí pro Prahu, řekl novinářům neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček, který dnes přišel uskupení podpořit do jeho volebního štábu. Ocenil odbornost členů, dynamiku, nové nápady a zkušenosti z vedení Prahy 7.

"Mně se zalíbila (Praha Sobě), protože už má něco za sebou na Praze 7. Nadchla mě kombinace mladých lidí a neotřelých nápadů," řekl Horáček, jenž podporuje šéfa iniciativy Jana Čižinského.

Odborníci jsou podle něj stěžejním bodem pro kvalitní fungování a vedení radnice. "Podle mě tohle potřebuje celá Praha, nové nápady, dynamiku a současně dobrou oporu ve skutečném vědění, uvedl Horáček.

Ocenil také způsob, že hnutí bylo založeno díky občanské iniciativě. "Zejména se mi líbí, že sdílí moje přesvědčení, že člověk, který kandiduje, si má jít pro podporu přímo k občanovi. Nebýt součástí nějaké politické strany, ale stát u těch stánků a poprosit občany, aby zvážili, zda je chtějí podpořit svým podpisem. Takovou politickou činnost si představuji," dodal.

Horáček vyjádřil přání, aby strana mohla být ve hře o tvorbu koalic v Praze. K tomu je podle něj zapotřebí zisku alespoň 15 procent hlasů.

Vedle komunálních voleb se konaly i volby do Senátu, kde se obměňuje jeho třetina. Kromě hnutí Praha Sobě Horáček vyjádřil podporu kandidátovi do Senátu Ivanu Gabalovi a ocenil jeho práci v Poslanecké sněmovně. Gabal Horáčka podpořil v prezidentské volbě. "Když jsem se připravoval na debaty v prezidentských volbách, tak on byl jeden z těch, které jsem požádal, aby mě vyučovali určité věci," řekl Horáček.

Sám neuvažoval o tom, že by vedle prezidentské volby zkoušel i volbu do Senátu. Kandidaturu v příštích volbách ale nevyloučil. "To je jiná disciplína. Prezidentská volba je 400 metrů překážek a tohle je skok o tyči," uvedl.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Praha sobě (sdružení) Michal Horáček Praha Jan Čížinský Senátní volby Ivan Gabal

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy