Velké srovnání: Jak se změnilo rozložení mandátů v pěti největších českých městech?

Jak se proměnilo zabarvení zastupitelských křesel v pěti největších městech České republiky? V následujícím článku porovnáváme rozložení mandátů v zastupitelstvech měst podle výsledků voleb z roku 2014 a podle výsledku letošních voleb.

1. Praha

2014

Pražské zastupitelstvo má 65 členů. O hlasy voličů soupeřilo 31 stran. Volební účast v roce 2014 byla 37,72%.

 V roce 2014 mělo v Praze nejvíce zastupitelů Hnutí ANO, celkem 17. Na druhém místě byla TOP 09, která obsadila 16 zastupitelských míst. Trojkoalice stran (Zelení, KDU-ČSL a Starostové – Máte právo), a dále ODS a ČSSD, obsadila každá po 8 zastupitelských místech. Stejný počet míst pak měla i KSČM a Piráti, každý po 4 křeslech.

2018

Do volebního boje se zapojilo celkem 29 stran. Volební účast se oproti roku 2014 zvýšila na 46,44%.

V letošních volbách se snížil počet stran, které se do zastupitelstva dostaly. Zatímco v roce 2014 v pražském zastupitelstvu figurovalo 7 stran, po letošních volbách je jich jen 5.

Nejvíce míst v zastupitelstvu města Prahy po letošních volbách připadá pro ODS. Oproti minulému volebnímu období si polepšila o 6 míst a celkem jich tedy zaujme 14. Polepšili si také Piráti, ti nově obsadí dokonce 13 míst. Stejný počet křesel připadne také pro sdružení nezávislých kandidátů – PRAHA SOBĚ.

TOP 09 do letošního boje o zastupitelská místa v Praze vstoupila ve spolupráci se STAN, KDU-ČSL a Demokraty Jana Kasla. Společně vytvořily „Spojené síly pro Prahu“ a získaly taktéž 13 zastupitelských míst. To Hnutí ANO v Praze ztratilo 5 zastupitelských míst. Nově tedy obsadí jen 12 zastupitelů.

2. Brno

2014

Zastupitelstvo města Brna čítá 55 zastupitelů. V Brně o voličské hlasy usilovalo 17 stran. Volební účast činila 38,69%.

Nejvíce míst v brněnském městském zastupitelstvu v roce 2014 získalo Hnutí ANO, a to celkem 13 míst. ČSSD získalo 11 míst. Po 7 místech měla Koalice stran (Žít Brno s podporou Pirátů) a KDU – ČSL. ODS získala 5 křesel a po 4 křeslech v Brně získaly Strana zelených, KSČM a TOP 09.

2018

V boji o magistrát soutěžilo letos 22 politických stran. Volební účast byla vyšší než v roce 2017, vyšplhala se na 42,65%.

I letos v počtu zastoupených míst v brněnském městském zastupitelstvu zvítězilo Hnutí ANO. Letos obsadí dokonce 18 míst, tedy o pět více, než minule. Polepšila si i ODS, ta s podporou Svobodných získala 14 míst.

KDU - ČSL s nezávislými kandidáty získalo 8 křesel, tedy o jedno více než minule. Nově se v zastoupení městského zastupitelstva objeví samotní Piráti, získali 6 míst. O 6 míst přišlo ČSSD. Nově tedy přebírá 5 míst. Do zastupitelstva města Brna se nově dostala také SPD se 4 křesly.

3. Ostrava

2014

Ostravané volí 55 členů městského zastupitelstva. V roce 2014 soutěžilo 18 stran. Volební účast ukázala číslo 29,57%.

V roce 2014 ostravské zastupitelstvo ovládlo Hnutí ANO s 15 členy. Za ním skončila ČSSD s počtem 12 zastupitelů. Po 10 členech zastupitelstva získaly strany Ostravak a KSČM. Strany KDU – ČSL a ODS získaly po 4 zástupcích.

2018

Letos se Ostravu snažilo získat 15 stran. Volební účast byla větší než před čtyřmi lety a to 33,86%.

V Ostravě posílilo Hnutí ANO, které získalo nově dokonce 21 míst. Strana Ostravak získala o 3 místa méně, než minule. Připisuje si tedy 7 míst.

Po 6 místech dostala ODS a KSČM. Pro ODS je to v Ostravě o 2 místa více. Naopak pro KSČM méně o 4 křesla. Nově 4 křesla získalo SPD Tomia Okamuri. Po 3 místech pak mají KDU – ČSL + nezávislí kandidáti a ČSSD. Pro ČSSD tento výsledek znamená ztrátu 9 mandátů.

4. Plzeň

2014

Plzeňští si volí 47 členů městského zastupitelstva. O jejich hlasy soupeřilo před čtyřmi lety 17 stran. Volební účast se vyšplhala na 33,73%.

V roce 2014 byly v Plzni tři strany se stejným počtem svých zástupců v zastupitelstvu. Shodně po 10 zástupcích měly ANO, ODS a ČSSD. Po 5 mandátech získaly TOP 09 a KSČM. Strana Občané patrioti dosáhla na 4 křesla a KDU – ČSL dokázala získat 3 zastupitelská místa.

2018

Letos se o hlasy voličů pokoušelo 16 stran. Volební účast byla, stejně jako v předchozích městech i zde, letos vyšší a to 39,46%.

Letos v Plzni dominovaly ANO a ODS. V obou případech získaly 13 zastupitelských míst. Nově získaly 7 křesel Piráti. Strany TOP 09 a KDU – ČSL + nezávislí kandidáti získaly po 4 místech. Pro TOP 09 je to o jedno místo méně než v minulých volbách. Naopak pro KDU – ČSL o 1 místo více.

ČSSD i KSČM dokázaly získat po 3 místech. ČSSD přišla letos o 7 zastupitelů v Plzni. Komunisté o 2.

5. Liberec

2014

V Liberci má zastupitelstvo 39 členů. V roce 2014 o něj bojovalo 15 stran. Volební účast činila 35,68%.

V roce 2014 v Liberci získala největší počet míst v zastupitelstvo koalice stran – Změna pro Liberec, a to 12 míst. Druhé bylo Hnutí ANO s 9 křesly. V pořadí třetí byli Starostové pro Liberecký kraj s 8 mandáty. ČSSD obdrželo 4 posty. Shodně po 2 zástupcích měly KSČM, TOP 09 a ODS.

2018

Tentokrát se o liberecké zastupitelstvo utkalo 12 stran. Volební účast se vyšplhala na 40,9%.

Letos liberecké volby do městského zastupitelstva vyhráli Starostové pro Liberecký kraj s 16 křesly. Polepšili si o 8 křesel. Druhé skončilo Hnutí ANO tentokrát s 11 místy v zastupitelstvu. Spolupráce stran (Zelení, Změna pro Liberec a nezávislí kandidáti) získala 6 křesel. O dvě místa na celkové 4 si polepšila ODS. Nově dva mandáty získala strana Liberec otevřeným lidem – LOL!

ČSSD, TOP 09 a KSČM nezískaly žádné mandáty.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Volby 2018 srovnání Praha Brno Ostrava Liberec Plzeň

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy