Politická mapa ČR se mění. Koalici má domluvenou 13 statutárních měst, někde je nejistá

Necelý týden po obecních volbách jsou strany předběžně nebo závazně domluveny na radniční spolupráci zatím ve 13 z celkem 27 statutárních měst republiky. Někde je ale dohoda křehká a sjednané povolební uspořádání se ještě může změnit. Koalice vznikly nebo se o nich intenzivně jedná v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Přerově, Prostějově, Zlíně, Havířově, Frýdku-Místku, Třinci, Karlových Varech, Mladé Boleslavi a Kladně. Chystané zlínské koalici ANO, hnutí STAN a uskupení Rozhýbejme Zlín ale zatím k většině chybí jeden hlas. Ředitel zlínského divadla Petr Michálek ze STAN ji totiž nepodpoří kvůli kontroverznímu podnikateli Ivo Valentovi z uskupení Rozhýbejme Zlín.

Koalice by bez něj měla v 41členném zastupitelstvu města Zlín jen 20 hlasů. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák již dříve uvedl, že koalice se možná rozšíří o dalšího člena. Krajské město vedly v posledních čtyřech letech ANO a STAN.

"Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy," uvedl Michálek ke spolupráci s Valentou. Vadí mu i to, že Soukromníky podporovali protiislamistický aktivista Martin Konvička a bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl i že Soukromníci v Brně kandidovali s hnutím Slušní lidé.

Také v Prostějově se začala rýsovat podoba možné koalice. Jedná o ní vítězné ANO s hnutím PéVéčko, ODS a ČSSD s cílem je do konce týdne ukončit. Případná aliance těchto čtyř uskupení by v pětatřicetičlenném zastupitelstvu Prostějova měla většinu 20 hlasů. Dosud ve městě vládly ČSSD spolu s PéVéčkem a KSČM.

V hlavním městě se na programu i dnes domlouvaly expertní týmy Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu, stranou tedy zatím zůstává vítěz voleb ODS i dosud vládnoucí ANO. Kromě této pětice se žádná jiná strana do pražského zastupitelstva nedostala. V Brně se o budoucí koalici domlouvají ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD, tedy také bez hnutí ANO, které přitom volby v jihomoravské metropoli vyhrálo.

Současně s vyjednáváním o radničních koalicích vrcholí kampaň před druhým kolem voleb do Senátu, v nichž se rozhodne o 27 křeslech, tedy třetině horní komory. Hlasování se tento pátek a sobotu uskuteční jen v 25 senátních obvodech - zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš (za STAN) byli zvoleni už v prvním kole.

Po prvním volebním kole je jisté, že vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM v Senátu mít navrch nebude a že sociální demokracie v ní už nebude nejsilnější silou. Komunistům hrozí to, že v Senátu poprvé za dobu jeho existence nebudou zastoupeni. Nedávné volební prohry budou komunisté řešit na mimořádném jednání ústředního výboru KSČM příští sobotu. Dlouhodobý kritik současného vedení Josef Skála už vyzval předsedu komunistů Vojtěcha Filipa k rezignaci.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby zastupitelstvo města

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy