V Ostravě se rýsuje staronová koalice. Otazníky jsou nad lídrem hnutí Ostravak

Ostravu stejně jako v minulém volebním období povede koalice vítězného hnutí ANO spolu s hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Uskupení se dohodla na spolupráci. Primátorem třetího největšího města v zemi bude dosavadní první muž krajského města Tomáš Macura (ANO). Staronová koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 37 hlasů. První podoba koaliční smlouvy bude připravena ještě dnes.

V jedenáctičlenné městské radě by ANO mělo mít šest zástupců, po dvou hnutí Ostravak a ODS a jedno lidovci. ANO tudíž v radě bude mít nadpoloviční většinu. Právě to se nelíbilo hnutí Ostravak, které navíc ve srovnání s předchozím volebním období ztratilo v radě dva mandáty. Zatím tak není zcela jasné, zda se ve vedení města objeví i lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák, který dosud v radě řídil resort dopravy. Vzal si čas na rozmyšlenou, zda bude v radě pokračovat.

"Vítám přístup hnutí Ostravak, že akceptovali tu nabídku. Myslím si, že není špatná v kombinaci s těmi ostatními složkami, které ta nabídka měla, To nebylo jenom o počtu těch míst v radě. Takže bych skutečně řekl, že se odstranila ta základní překážka, která bránila dokončení," uvedl primátor.

Podle něj hnutí ještě dnes připraví text koaliční smlouvy a bude jednat o jejím obsahu. Hnutí nabízí, že do smlouvy nechá zanést klauzuli, která bude znemožňovat přehlasovávání. Macura uvedl, že pokud se koaliční smlouvu podaří podepsat tak, jak se nyní rýsuje, bude spokojen. Situaci ale nevnímá tak, že hnutí ovládlo Ostravu.

"Já to tak neberu, já to tak nemám. Pro mě je Ostrava víc než nějaká stranická příslušnost, takže jsem rád, že se ten tým poskládal. Hodně jsem stál o to, aby ve vedení města pokračovalo i hnutí Ostravak," řekl Macura.

Podle něj hnutí Ostravak odvedlo dost práce a těžko by si uměl představit vedení města bez nich. Pokud by v radě nepokračoval Semerák, bylo by to podle primátora divné. "Já bych byl rád, kdyby tam byl," doplnil Macura.

Semerák po posledním jednání s primátorem, na němž hnutí přijalo nabídku na dvě místa v radě, uvedl, že stále nepovažuje za zdravé, aby jeden subjekt měl většinu v radě. Doufá, že koaliční smlouva bude precizní a bude obsahovat mechanismy, které zamezí zneužití většiny hlasů. Semerák zatím nedokázal říct, zda se opět ujme resortu dopravy.

"Naše představa uspořádání byla trošičku odlišná, osobně se musím rozmyslet, zda chci za těchto podmínek pokračovat," řekl Semerák. Dodal, že rozhodně nejsou hnutím jednoho muže a jsou tak schopni na post nominovat i někoho jiného. Jako poražený voleb se necítí, ale očekával, že uspořádání radnice bude více partnerské.

ANO chce kromě primátora i náměstka pro životní prostředí, na něhož znovu nominuje Kateřinu Šebestovou, která tuto funkci zastávala již v uplynulém období. Jako náměstka pro majetek chce ANO zachovat Radima Babince. Investice, které chce hnutí nově získat, by měla podle představ hnutí vést dosavadní místostarostka Poruby Zuzana Bajgarová. Kromě tří náměstků požaduje ANO dva radní, nominováni byli Martin Bednář, který byl v uplynulém volebním období starostou nejlidnatější městské části Jih, a pak Karel Malík.

ODS by měla získat jednoho náměstka pro finance, kterým by mohl být Martin Štěpánek a získat má i radního pro bezpečnost, kterým by se mohl stát lídr kandidátky a senátor Zdeněk Nytra, někdejší šéf moravskoslezských hasičů. Lidovci by si mohli udržet náměstka pro kulturu, kterého by opět mohl dělat Zbyněk Pražák. Sociální a zdravotní oblast se školstvím by mohla připadnou Michalu Mariánkovi z Ostravaka. Personální obsazení resortu dopravy je tak zatím nejasné.

V opozici v případě podpisu koaliční smlouvy skončí KSČM, SPD, Piráti a ČSSD.

Související

Více souvisejících

Ostrava Ostravak Hnutí ANO Tomáš Macura (primátor Ostravy)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy