Hřib zvolen primátorem Prahy. Opozice je uražená, Udženija napadla Čižinského

Novým pražským primátorem je Pirát Zdeněk Hřib. Na ustavujícím jednání ho dnes zvolilo 39 z 65 členů zastupitelstva, opoziční ANO a ODS Hřiba nepodpořily. Zastupitelé dnes zvolili také čtyři primátorovy náměstky a šest radních. Budou rovněž vytvářet zastupitelské výbory, u kterých má ke koaličním plánům výhrady opozice. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha Sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu mají většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů.

Hnutí ANO navrhlo na primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09/Spojené síly). Předseda TOP 09 a europoslanec by podle předsedy klubu ANO Patrika Nachera funkci zvládl lépe než Hřib, kterému opozice vyčítá politickou nezkušenost. Pospíšil nominaci nepřijal. Zastupitel ANO a bývalý ministr financí Ivan Pilný neúspěšně navrhl, aby se členové vedení města volili v tajné volbě. Zastupitelé ODS hlasovali proti zvolení Hřiba, ANO se zdrželo.

1/2 Dnes jsem byl jmenovaný primátorem hlavního města @PrahaEU. K funkci budu přistupovat s pokorou. Spolu se mnou se do čela města dostal také skvělý tým z @PiratskaStrana, o který se můžu opřít. pic.twitter.com/T5NhJr2oV9

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) 15. listopadu 2018

"Věřím, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí i občany," uvedl nově zvolený primátor. Dodal, že plánuje zapojit do práce například v oblasti IT i opoziční zastupitele. Vedle primátorských povinností se chce Hřib zaměřit právě na IT a usilovat o výrazné snížení nákladů města na informační systémy. Další pro primátora důležitou oblastí je problematika smart city, tedy "chytré" řízení města s využitím moderních technologií.

Zastupitelé zvolili také náměstky primátora. Podle očekávání se za Spojené síly stal prvním náměstkem s gescí územního rozvoje architekt Petr Hlaváček a náměstkem pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Za Prahu sobě obsadil pozici náměstka pro finance Pavel Vyhnánek a dopravu v metropoli bude mít jako další náměstek na starosti Adam Scheinherr. Jediný náměstek, kterého podpořila i část opozice, byl Hlaváček, pro kterého hlasovali zastupitelé za ANO.

Do křesla radního pro majetek za Spojené síly zasedne Jan Chabr (TOP 09) a Hana Marvanová (STAN) bude mít na starosti legislativu. Adam Zábranský bude mít za Piráty v gesci bydlení a otevřenou radnici a další Pirát Vít Šimral školství, sport a volný čas. Za Prahu Sobě si vezme Hana Třeštíková na starost kulturu a sociální oblast spolu se zdravotnictvím Milena Johnová. Hnutí ANO podpořilo Marvanovou, pro ostatní radní nikdo z opozice ruku nezvedl.

Nového primátora nepodpořily opoziční ODS a ANO. Předsedkyně poslaneckého klubu ODS Alexanda Udženija uvedla, že koaliční strany po volbách nevyslyšely jejich výzvy k jednání, což zástupci koalice popřeli. Prahu Sobě Udženija označila za "totalitně zapouzdřené uskupení" a její lídr Čižinský se podle ní zachoval nečestně, když před volbami opustil KDU-ČSL a založil si vlastní hnutí. Zároveň uvedla, že občanští demokraté ztratili důvěru i v TOP 09 a STAN, které považovali za své přirozené politické partnery.

Cílem nového zastupitelstva musí být řešení těch problémů, které Prahu a Pražany trápí nejvíc – doprava, parkování a bydlení. Proto jsme navrhli zřízení funkce Zmocněnce hl. m. Prahy, který se bude moci soustředit např. na Pražský okruh.

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 15. listopadu 2018

Předseda klubu ANO Nacher mimo jiné upozornil na to, že i když Piráti požadovali konec kumulace funkcí, navržení radní Petr Hlubuček (STAN/Spojené síly) působí jako starosta Lysolaj a Hana Třeštíková (PS) jako místostarostka Prahy 7. Kritizoval také to, že lídři PS ani Spojených sil nezasednou v radě.

Lídr Spojených sil Pospíšil v reakci uvedl, že místo v radě raději přenechali lidem, kteří mají v dané gesci expertní znalosti, a že jako předsedové zastupitelských klubů ponesou oba lídři za koalici politickou zodpovědnost. I když jak Pospíšil, tak Čižinský po volbách projevili zájem stanout v čele Prahy, oba prý stoprocentně podpoří nového primátora. "Úspěšný Hřib rovná se úspěšná Praha," uvedl Pospíšil. Hřib ke kumulaci funkcí uvedl, že od všech radních očekává práci pro Prahu na plný úvazek a že uvítá, pokud se dotčení radní svých dalších funkcí vzdají.

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů a měla by obsadit placené místo předsedy kontrolního výboru. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Praha Česká pirátská strana Praha sobě (sdružení) Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) Jiří Pospíšil Aleksandra Udženija Jan Čížinský Hana Marvanová Patrik Nacher

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy