KSČM útočí na Petříčka: Odmítáme podporu fašismu na Ukrajině a přípravy na válku

Komunistům, kteří podporují menšinový kabinet hnutí ANO a sociálních demokratů, se nelíbí postoj ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři. Česká diplomacie je příliš podbízivá cizím zahraničním zájmům a zájem České republiky ji příliš nezajímá, uvedlo dnes v prohlášení širší vedení KSČM. Válečný stav vyhlášený Ukrajinou je podle něj zřetelným krokem ke spuštění válečného konfliktu.

"Není v zájmu lidu Ukrajiny ani Ruské federace rozpoutat válečný konflikt. Odmítáme neustálou obhajobu, skrytou či otevřenou podporu fašismu na Ukrajině a přípravy na válku," uvedli komunisté.

Postojem Česka k situaci v Azovském moři se ve čtvrtek zabývala vláda, žádné usnesení nepřijala. Petříček zopakoval postoj české diplomacie z úterý, podle kterého je blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska hrubým porušením mezinárodního práva.

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad eskalací napětí u Krymu a odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím, vyzvalo k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny a k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel.

Jsem velmi znepokojen posledním vývojem v Azovském moři, kde došlo u Kerčského průlivu k ozbrojenému incidentu. Důrazně vyzýváme k deeskalaci situace. Stejně jako je pro nás nepřijatelná anexe ukrajinského Krymu Ruskem, je pro nás nepřijatelná anexe vod Azovského moře.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 26. listopadu 2018

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod niž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení použila zbraně, zraněni byli tři ukrajinští námořníci. Ruské ministerstvo zahraničí pak obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident s cílem vytvořit základ pro nové sankce namířené proti Rusku. Ukrajina v reakci na incident vyhlásila válečný stav.

"Výjimečný stav povede na Ukrajině k výraznému omezení lidských práv a svobod včetně volebního práva, poslouží k upevnění moci dnešních polofašistických skupin a k další eskalaci napětí s Ruskou federací, především v zájmu USA a k dalšímu odůvodnění přítomnosti NATO," míní komunisté.

Přidali se tak na stranu prezidenta Miloše Zemana, který kritizuje nedávno jmenovaného Petříčka za diplomatické chyby. Vůči Petříčkovi se vymezil i premiér Andrej Babiš (ANO). Nelíbilo se mu, že před jednáním sociálních demokratů o jejich postoji k hlasování o nedůvěře řekl, že ČSSD by měla trvat na Babišově odchodu z vlády do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je premiér trestně stíhán.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ale nevidí důvod, aby se v koalici Petříčkova pozice ve vládě řešila. Sám je s ministry ČSSD spokojený a žádné změny nechystá, řekl v pondělí. Podle koaliční dohody přísluší navrhovat ministry za sociální demokracii právě předsedovi strany.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Tomáš Petříček Azovská krize Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 25 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

před 58 minutami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy