Romský pseudokoncentrák? Policie žádá Sněmovnu o vydání Roznera (SPD) k stíhání

Policie požádala Sněmovnu o vydání poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání za výroky o romském táboře v Letech u Písku. Informaci deníku Právo o doručení žádosti policie do dolní komory dnes ČTK potvrdil předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM). Výbor se začne žádostí zabývat v úterý. Hnutí Svoboda a přímá demokracie v prohlášení uvedlo, že zásah státního zastupitelství do případu nese znaky aktivismu a vyvolává otazníky nad objektivitou vyšetřování. Poslanci SPD budou hlasovat proti vydání.

Předmětem trestního stíhání Rosnera je označení koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku za „neexistující pseudokoncentrák“. Za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia hrozí Roznerovi až 3 roky odnětí svobody.

„Poslanecká sněmovna obdržela žádost o vydání poslance pana Miloslava Roznera v pondělí 10.12., následné byla sekretariátem předsedy předána Mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny ČR. Prvé jednání v dané záležitosti výbor uskuteční v úterý 18. prosince. Zařazena bude na prvou následující schůzi Poslanecké sněmovny, tj. v lednu 2019," uvedl na dotaz serveru EuroZprávy.cz Stanislav Grospič, předseda Mandátového a imunitního výboru. 

Na úterní schůzi výbor provede podle Grospiče základní procedurální záležitosti a určí další postup. "Předpokládám, že výbor bude chtít udělat standardní kroky," uvedl jeho předseda. Zřejmě pozve na některou z dalších schůzi vyšetřovatele a státního zástupce.

Příležitost vyjádřit se k věci dostane i Rozner. Protože je členem imunitního výboru, bude muset být podle Grospiče vyloučen z jednání výboru pro podjatost. Sněmovní plénum by mohlo o policejní žádosti rozhodovat na lednové schůzi.

„Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“ řekl Rozner koncem loňského roku na jednání SPD. Vláda chvíli předtím odtajnila smlouvu o odkupu vepřína na místě koncentračního tábora, firmě AGPI stát zaplatil za odkup 450 milionů korun.

Podle historiků vznikl tábor v Letech v roce 1940 nejdříve jako kárný pracovní pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V roce 1942 se tábor změnil na sběrný tábor pro Romy. Prošlo jím 1308 romských mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo, přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Nacisté podle odhadů odborníků vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Kvůli slovům o Letech se sešlo hned několik trestních oznámení, mířily i na předsedu SPD Tomia Okamuru. Policisté chtějí Roznera stíhat podle deníku Právo pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Policie nejprve trestní oznámení odložila. Státní zastupitelství jí ale vrátilo případ k opětovnému prověření. „Zásah Státního zastupitelství v tomto případě nese znaky aktivismu a vyvolává otazníky nad objektivitou vyšetřování celého případu. Poslanec Miloslav Rozner totiž nezpochybňoval utrpení lidí, ke kterému docházelo v táboře v Letech. Miloslav Rozner zcela oprávněně zpochybňuje v souladu s názorem hnutí SPD vynaložení astronomické částky na výkup vepřína a budování památníku na tomto místě (celkem zhruba 600 milionů korun). Výše částky je v hrubém nepoměru k péči o jiná místa, kde za druhé světové války byli vražděni a mučeni čeští vlastenci. Poslanci klubu budou hlasovat proti vydání svého kolegy,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura v oficiálním prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici..

Stanovisko výboru není závazné

Stanovisko mandátového výboru však není pro poslance závazné. V současném funkčním období už členové horní komory vydali ke stíhání premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedu Jaroslava Faltýnka. Naopak komunistického poslance Zdeňka Ondráčka nadále chrání imunita.

Rozner se jako lídr kandidátky SPD v Jihočeském kraji proslavil už v předvolební kampani. „Nechci se do toho zabrušovat, abych se pak z toho nemusel zase vybrušovat a neřekl něco špatně. Já nechci nic ovlivňovat a čekám, co Tomio pro nás vyjedná,“ prohlásil tehdy Rozner. Rovněž se objevil v debatě ČT jako expert hnutí na kulturu, nikterak však o své znalosti oboru nepřesvědčil.

Související

Miloslav Rozner

Za výrok o táboře v Letech potvrdil soud Roznerovi podmínku

Za výrok o někdejším romském táboře v Letech dnes odvolací Městský soud v Praze potvrdil bývalému poslanci SPD Miloslavu Roznerovi půlroční podmíněný trest s odkladem na rok. Rozsudek je pravomocný. Rozner se podle verdiktu dopustil zpochybňování genocidy, když tábor v roce 2017 označil jako "neexistující pseudokoncentrák". Rozner už dříve odmítl, že by chtěl popírat holokaust Romů, tvrdí, že jen kritizoval vysokou odkupní cenu vepřína stojící u pietního místa v Letech.
Miloslav Rozner

Rozner odešel od soudu s půlroční podmínkou za výrok o táboře v Letech

Za výrok o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku potrestal soud bývalého poslance SPD Miloslava Roznera půlroční podmínkou s odkladem na jeden rok. Rozner se podle státního zástupce dopustil zpochybňování genocidy, když v roce 2017 označil tábor za "neexistující pseudokoncentrák".

Více souvisejících

Miloslav Rozner (SPD) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Romové Koncentrační tábor Lety Poslanecká sněmovna Tomio Okamura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy