KSČM jedná o eurovolbách 2019, dnes by měla vybrat lídra kandidátky

Širší vedení KSČM dnes schválilo volební program, odpoledne ho čeká ještě hlasování o podobě kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. V dopolední části zasedání vyjádřili komunisté solidaritu francouzským demonstrantům z hnutí takzvaných žlutých vest, které protestuje proti ekonomickým reformám, či přijali usnesení ohledně situace na Ukrajině. Debata se týká i pojmenování kandidátky, na které budou kromě komunistů i zástupci dalších subjektů či nestraníci.

O funkci jedničky na kandidátce usilují podle informací ČTK místopředsedkyně komunistů Kateřina Konečná, která je europoslankyní od roku 2014, a další europoslanec Jaromír Kohlíček. Ten zasedá v Evropském parlamentu od roku 2016 jako náhradník za zesnulého Miloslava Ransdorfa. O post se naopak proti předpokladům nepřihlásil Josef Skála, jeden z nejvýraznějších vnitrostranických oponentů současného vedení v čele s Vojtěchem Filipem.

Úvodní blok uzavřeného jednání vedení KSČM trval zhruba čtyři hodiny. "Máme schválený program, strategii k evropským volbám a po přestávce přistoupíme k dalším bodům, kterým jsou volby," řekl Grospič.

Po schvaleni volebni radu se konecne muze jit volit kandidatka do EP - dlouha sobota ?

— Jiri Dolejs (@DolejsJiri) 15. prosince 2018

Filip v úvodním projevu mluvil podle Grospiče mimo jiné o toleranci komunistů směrem k vládě ANO a ČSSD či postoji KSČM k hlasování Sněmovny o státním rozpočtu na příští rok. Usnesení o těchto otázkách ale ještě strana nepřijala.

EU bude bud demokratictejsi a nebo ji rozvrati populisticky nacionalismus. Spolecne na levici, nenechme to tak!

— Jiri Dolejs (@DolejsJiri) 15. prosince 2018

KSČM dopoledne schválila podobu předvolebního programu. "Chceme jít natvrdo do základních dokumentů EU, do jednotlivých smluv," řekla novinářům Konečná. Znamenat by to mělo posílení suverenity členských států, dodala. Zasazovat se chtějí komunisté i o silnější ochranu vnější hranice Evropské unie či debatu o ekonomickém stavu unie.

Komunisté se prvním místem kandidátky zabývali už v září, nakonec ale jednání odložili na dobu po letošních komunálních volbách. Konečná jako místopředsedkyně pro evropské záležitosti se již v posledních měsících přípravami na volby zabývá. Volby do Evropského parlamentu se v Česku budou konat 24. až 25. května. KSČM v posledních volbách v roce 2014 získala tři mandáty.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Josef Skála (KSČM) Evropské volby 2019 Praha Jiří Dolejš Vojtěch Filip (KSČM) Jaromír Kohlíček (KSČM)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 41 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 9 hodinami

Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit

Benzin v Česku letos poprvé překonal cenovou hranici 40 korun za litr, zatímco nafta je téměř o korunu levnější. Litr benzinu momentálně stojí 40,12 Kč, za stejné množství nafty zaplatí řidiči 39,19 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy