Mynář se snažil se ovlivňovat soudce? TOP 09 chce zakročit, ozval se Kalousek, Pospíšil i Gazdík,

Hradní kancléř Vratislav Mynář čelí vážnému obvinění. Podle týdeníku Respekt se opakovaně pokoušel ovlivnit rozhodování klíčových soudců.. Kontaktoval soudce Ústavního soudu, Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze, zjišťoval u nich informace k důležitým případům a říkal jim, jaký výsledek by si přál prezident Miloš Zeman.

Mynář se sešel například se soudcem Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem. S ním mluvil o služebním zákonu, s nímž prezident Miloš Zeman nesouhlasil. Zeman sice návrh po schválení vetoval, poslanci ho ale nakonec přehlasovali. Hrad na to reagoval podnětem k Ústavnímu soudu, kde žádal zrušení zákona.

V té době se údajně kancléř sešel se soudcem Šimíčkem a chtěl po něm, aby na plénu soudu prosazoval úplné zrušení zákona nebo alespoň některých jeho pasáží.

„Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo," potvrdil Respektu Šimíček. ÚS však Zemana nevyslyšel a zákon ani jeho části nezrušil.

Na toto nařčení tvrdě zareagoval například předseda TOP 09 a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Snaha o ovlivňování soudů ze strany prezidentského kancléře je skandální a v demokratickém právním státě nepřípustná. Očekávám od ministra spravedlnosti, že se jako nejvyšší představitel justice proti takovému jednání tvrdě ohradí,“ uvedl na sociálních sítích Pospíšil.

Nepochybuji o tom, že se soudci nenechají ovlivnit tlakem hradního kancléře, nicméně fakt, že se pan Mynář o něco takového pokusil, je nepřípustný. Takto to začíná a orbánizací soudnictví to končí. Je to jak s těmi pověstnými jezinkami: proti tomu je třeba ohradit se v zárodku.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) 7. ledna 2019

„Připomínám politikům @čssd a @czKSCM , že vláda @MirekTopolanek padla proto, že premiérův poradce údajně ovlivňoval vysílání ČT. Očekávám teď stejný protest proti ovlivňování soudů.@TOP09cz navrhne jednání sněmovny v této věci, takže prostor k tomu bude,“ vzkázal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru.

Přidal se i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „‪Okamžitá rezignace/odvolání je v tomto případě málo. Očekávám, že se o ní před prezidentem zmíní (nebo alespoň nějak vyjádří) předsedové vládních stran. Pokud ne, jsou jen Zemanovi šašci....‬“ rýpnul si.

„Kancléř na špinavou práci? Ovlivňování soudů je už snad ale trochu moc,“ myslí si předseda STAN Petr Gazdík.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář Miloš Zeman Ústavní soud ČR Služební zákon

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 2 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy