Balda s námi nemá nic společného, jeho činy odsuzujeme, vzkazuje SPD. Ještě včera vypadalo vše jinak

Mediální humbuk kolem trestní kauzy seniora – teroristy Jaromíra Baldy nebere konce. Hnutí SPD Tomia Okamury odsoudilo nejen jeho údajné teroristické útoky, ale rovněž česká média, která „zneužila jeho činy k dehonestaci SPD.“ Včerejší vyjádření pražské buňky hnutí se však nesla ve značně odlišném duchu, Balda prý upozorňoval spící většinu na islámskou invazi.

SPD se dnes po půl třetí odpoledne konečně oficiálně vyjádřila ke kauze seniora – teroristy Jaromíra Baldy. Jeho jednání označila za odsouzeníhodné. Baldovi hrozí za vykolejení dvou vlaků, které žalobci vyhodnotili jako teroristický útok, až 15 let vězení.

Jednasedmdesátiletý Balda je považován za sympatizanta SPD, potvrzovat to mají fotografie, které včera kolovaly na sociálních sítích, na nichž je důchodce v blízkosti předsedy hnutí Tomia Okamury. Ten společně s místopředsedou Radimem Fialou doposud ke kauze mlčel. Až dnes odpoledne dorazilo do redakce serveru EuroZprávy.cz aktuální tiskové vyjádření SPD.

tady můžeme vidět jak Okamura podává ruku Vaňkové a v pozadí stojí náš terorista. Září 2017. pic.twitter.com/Aqi7ZWxsh1

— Michal Žurovec (@michal_zurovec) 9. ledna 2019

„Hnutí SPD považuje jednání důchodce Jaromíra Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné. Podobné zoufalé a pomatené činy nejsou a nesmí být nástrojem řešení problémů. SPD je standardní demokratickou politickou stranou a vždy prosazuje řešení, které je v souladu s platnými zákony České republiky. SPD odsuzuje násilí,“ píše se ve stanovisku hnutí.

„Rovněž bychom chtěli zdůraznit, že pan Balda není a nikdy nebyl členem hnutí SPD. Zároveň však odsuzujeme snahu mediálního i politického mainstreamu zneužívat čin zoufalého a pomateného starého člověka k dehonestování SPD,“ stojí v emailovém vyjádření.

Nynější stanovisko hnutí se výrazně rozchází se včerejším pohledem pražské buňky SPD, která na Facebooku označila za nepřímého viníka incidentu premiéra Andreje Babiše a jeho kabinet. „Oligarcho-socialistická vláda nechává lidi v nejistotě. Teď podepsali migrační pakty. No, to je vstupenka pro všechny migranty světa, pojďte k nám,“ napsali tam pražští členové SPD.

Baldu vykreslili jako zoufalého člověka, který se snížil k zoufalému činu, protože už nevěděl, jak by ochránil naši zemi, ženy a děti. „Ten pán se připodobnil k Janu Palachovi. Chtěl upozornit spící většinu. Bohužel má pravdu,“ stálo na Facebooku pražské SPD. O chvíli později však čin odsoudili, vinu současné vlády však zmínili opět. Oba příspěvky ale nakonec smazali.

Ještě předtím ale celá kauza neunikla senátorům Tomáši Czerninovi (TOP 09) a Václavu Láskovi (SEN 21). Czernina pobouřilo srovnání Baldy s Palachem, Láska se pak divil obhajobě jednání domnělého teroristy slovy: „Podle SPD ochráníte naše ženy a děti tím, že pár našich žen a dětí zabijete? Pomaleji a ještě jednou prosím. Nestíhám. Asi se mi vaří mozek.“

Srovnávat poblazněného seniora, který ohrozil spoustu lidí stromy hozenými na železniční trať, s Palachovým vrcholným aktem občanské odvahy k sebeobětování, to už chce žaludek.SPD se zřejmě neštítí ničeho. pic.twitter.com/KUOLDyiY6p

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) 9. ledna 2019

Naopak poslanec SPD Lubomír Volný nešetřil kritikou na účet „fanatických vítačů a přívrženců multikulturalismu“. „Je tady neoddiskutovatelný fakt, že jste to Vy, “ liberální demokraté”, vítači a sluníčkaři, fanatici falešné ideologie multikulturalismu, kteří vytváříte v této zemi reálné bezpečnostní hrozby,“ napsal Volný na Facebooku.

Související

Jaromír Balda

Teror na železnici: Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad Baldou

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad Jaromírem Baldou, jenž si má odpykat čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým trestným činem. Balda podal dovolání proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Informaci z justiční databáze potvrdila ČTK Jitka Kubešová, mluvčí Krajského soudu v Praze, který případ řešil jako první instance.

Více souvisejících

Jaromír Balda (útoky na železnici) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura Lubomír Volný (SPD) Tomáš Czernin Václav Láska

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy