Zeman s Kalouskem se vzácně shodnou. Zjistili jsme, na čem

Běžně si nevěří ani nos mezi očima, ale přece se v dnešní politice najdou témata, na kterých se prezident Miloš Zeman a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek shodnou. V současnosti jde o téma manželství stejnopohlavních párů. Zeman včera na TV Barrandov připustil, že by takový zákon v případě schválení vetoval, Kalousek vidí manželství rovněž jako vztah muže a ženy.

Poslanecká sněmovna v současnosti projednává návrh zákona o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Současně se členové dolní komory zabývají i uzákoněním manželství jako svazku muže a ženy. Obojí neuniklo pozornosti prezidenta Miloše Zemana.

Ten ve včerejším diskuzním pořadu TV Barrandov oznámil, že je proti zákonu o sňatcích homosexuálů. „Uvažuji o tom, že budu vetovat manželství homosexuálů,“ uvedl tam Zeman. Prý sice nic nemá proti jejich sexuální orientaci, ale za základní smysl rodiny považuje výchovu dětí, což podle jeho názoru nejsou homosexuální páry schopné plnit.

O sňatcích homosexuálů se Zeman bavil i s kardinálem Dominikem Dukou na osobní schůzce, která se odehrála tuto středu. Prezident přivítal pražského arcibiskupa na Hradě u příležitosti přátelského tříkralového oběda, na němž mu věnoval Jubilejní Bibli, speciálně vydanou u příležitosti 100. výročí založení Československa.

Co se týče sňatků homosexuálů, je prezident Zeman ve vzácné shodě i s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Bývalý ministr financí se k celému tématu vyjádřil na Twitteru už ve středu.

„Manželství je symbol a to slovo je pro mě důležité, říká aktivista. Souhlasím, pro mě taky. Ne náhodou má svůj etymologický původ ve spojení slov muž a žena. Ve vší úctě ke vztahům gayů a leseb. Tam ale takovou etymologickou syntézu a symbol nenajdeme,“ konstatoval Kalousek.

Mezi oběma politiky jinak panuje vzájemná nevraživost, což v posledních dnech potvrzuje na svém twitterovém profilu tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Naposledy se do Kalouska během včerejšího dne obul kvůli kauze údajně předraženého nákupu letounů CASA.

Mons. Piťha ve svém kázání otevřeně varoval. Odpovědí byla nenávist, sžíravá a skrytá za krásná slova. Pan prezident uvažuje ocenit u příležitosti státního svátku odvahu a skutečnou lidskost. Opravdovost Mons. Piťhy.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. ledna 2019

Zeman v pořadu Týden s prezidentem také oznámil, že uvažuje o udělení státního vyznamenání profesora a kněze Petra Piťhy. Piťha ve svém loňském kázaní v katedrále sv. Víta mimo jiné řekl, že homosexuálové budou následkem Istanbulské úmluvy prohlášeni za nadřazenou rasu. Piťhu podpořil kardinál Duka a teď i Zeman. Podle něj prokázal kněz svými slovy velkou odvahu.

„Mons. Piťha ve svém kázání otevřeně varoval. Odpovědí byla nenávist, sžíravá a skrytá za krásná slova. Pan prezident uvažuje ocenit u příležitosti státního svátku odvahu a skutečnou lidskost. Opravdovost Mons. Piťhy,“ dodal včera na Twitteru k celé záležitosti hradní mluvčí Jiří Ovčáček. O tom však bude zcela jasno až 28. října.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Miroslav Kalousek homosexualita Homosexuálové manželství Petr Piťha Istanbulská úmluva o potírání násilí na ženách

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy