Odboráři: Budou protesty proti vládě! Snad i stávka

Hradec Králové - Odborový svaz KOVO, který ve středu a ve čtvrtek jedná v Hradci Králové, chystá protestní akce proti krokům a reformám současné vlády. Protesty mohou mít různou formu a není vyloučené vyvrcholení generální stávkou, řekl ve středu agentuře Mediafax předseda OS KOVO Josef Středula.

"Radikalizují se názory a používají se takové výrazy jako například defenestrace, s nimiž se vždy zacházelo opatrně. Signalizuje to, že se v této společnosti něco děje," řekl šéf odborů kovoprůmyslu. Návrh na uspořádání protestních akcí je hlavním z bodů, které Rada OS KOVO projedná na svém zasedání v Hradci Králové. Odboráři kovoprůmyslu jsou rozezleni z kroků, které připravuje vláda v oblasti důchodové reformy, reformy zákoníku práce a jsou připraveni postavit se společně s Českomoravskou konfederací odborových svazů do čela protestů. Ty mohou mít i povahu demonstrací."Nejvíc nám vadí nepromyšlené kroky vlády, která se podle nich tváří jako rozpočtově zodpovědná, ale veškeré návrhy jsou rozpočtově nezodpovědné a zatíží budoucí generace částkami, které není v této době ani vhodné zveřejňovat. Za tři roky vlády ministra financí zvýšil český státní dluh o 650 miliard korun a toto musí jednou někdo zaplatit a v žádném případě to nebude zvýšená DPH na potraviny, to v žádném případě není schopno takovou částku pokrýt," uvedl Středula.Odboráři navrhnou protestní akce takového typu, které tuto vládu popřípadě i parlament mohou poškodit či ohrozit. Podle Středuly je třeba dát najevo, že lidé jsou rozzlobeni. "Nemohou se tvářit, že sedí na Malé straně, rozhodují o virtuálním světě, protože v tom světě žijí normální lidé, kteří to vše musí zaplatit," dodal Josef Středula s tím, že odboráři chtějí nejprve hovořit s lidmi, kterým chtějí říci, co si o všech krocích myslí a ukázat jim také, že existují velmi reálné a přesně spočítané alternativy vládou připravovaných kroků.Podle Středuly je například velmi nesprávné vytvářet centrální úřad práce v situaci, kdy je v ČR 570 tisíc nezaměstnaných a vytvářet mimo jiné i dojem, že nezaměstnaný člověk je lump. "V jednom časovém úseku nastává velké množství změn, které nejsou promyšlené a vzájemně provázané. Nakonec to mají zaplatit ti, kteří mají do kapsy nejhlouběji. To, co oni dělají, je v rozporu s tvrzením, že jsou vládou rozpočtové zodpovědnosti," řekl dále Středula a doplnil, že OS KOVO ostře nesouhlasí s rušením poradních sborů Úřadu práce a také snahy například z dozorčích rad firem odstranit zástupce zaměstnanců.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Odbory Demonstrace

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy