Nejen v Parlamentu najdete miliardáře. Jedno jméno mezi nejbohatšími politiky vás určitě zaskočí

Synonymem peněz v politice je Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Donedávna tuto teorii reprezentoval i senátor Jiří Hlavatý, který však o mandát nedopatřením přišel. Miliardáře však paradoxně najdeme i v řadách nestraníků či neparlamentních stran, jako je znovuzrozená ODA.

Suverénně nejbohatším politikem je předseda vlády Andrej Babiš, v žebříčku 80 nejbohatších Čechů časopisu Forbes se za loňský rok umístil na druhém místě. Hodnota jeho jmění se však za uplynulých 12 měsíců snížila o celých 13 miliard na 75 miliard korun.

Ziskovost holdingu Agrofert, který je oficiálně zaparkovaný ve svěřenském fondu, výrazně ovlivnil růst cen zemního plynu a naopak pokles cen umělých hnojiv. Ačkoliv se premiér Babiš brání všem nařčením z toho, že dění v holdingu nadále ovlivňuje, je podle vlastních slov minimálně beneficientem fondu, má tedy nárok na výnos z majetku, který údajně spravuje třetí osoba.

S řádově menším jměním je v závěsu za Babišem další dvojice politiků – podnikatelů. Prvním z nich je senátor Ivo Valenta, který se politice věnuje nejen na celostátní, ale rovněž regionální úrovni, je totiž zastupitelem Zlínského kraje i tamního krajského města. Jen za politické funkce si Valenta za měsíc přijde na minimálně 82 tisíc korun.

Mnohem víc však Valenta, který je často označován za českého hazardního a loterijního krále, vydělá prostřednictvím svého byznysu. Kromě holdingu SYNOT zahrnuje i smaltovnu v obci Tupesy nebo prodej vozů BMW. Valenta je 51. nejbohatším Čechem se jměním přesahujícím částku 4,4 miliardy korun, jen za loňský rok zvýšil jeho hodnotu o více než miliardu.

Hned o příčku za ním se v žebříčku umístil Pavel Sehnal, který hraje v celostátní politice zcela marginální roli. V parlamentních volbách v roce 2017 získala jím znovuobnovená ODA jen 0,15 % hlasů, o moc lépe si nevedl ani stranický prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek, který se ziskem necelého půl procenta obsadil poslední příčku.

Sehnal získal místo jen v zastupitelstvu městské části Praha 18, kde po loňských komunálních volbách zastává post místostarosty. Jeho současné jmění dosahuje výše 4 miliard korun, mezi jeho hlavní firmy patří Aquapalace v Čestlicích spolu s přilehlým hotelem, pojišťovna Slavia a OTK – Obchodní tiskárny Kolín.

Mezi nejbohatší politiky se mohl řadit ještě jeden muž spojený s hnutím ANO. Majitel textilky Juta Jiří Hlavatý byl v říjnu 2014 zvolen senátorem za obvod Trutnov. O tři roky později jej však preferenční hlasy voličů vynesly z 18. místa kandidátky až do Poslanecké sněmovny, kde se mandátu vzdal. Zároveň však přišel o post senátora, v doplňovacích volbách už jej zpět nezískal.

Hlavatého byznys má hodnotu téměř 6 miliard korun. Ačkoliv se z politiky vytratil, pozitivní dopad na svůj region se snaží mít i nadále. Významně podporuje nemocnici ve Dvoře Králové, vlastním zaměstnancům bezúročně půjčuje.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici politika miliardáři Česká republika Andrej Babiš Ivo Valenta (zakladatel Synot) Pavel Sehnal (miliardář) Jiří Hlavatý (ANO)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 39 minutami

před 39 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy