Kandidátku ODS do eurovoleb vede Zahradil, Vondra bude bojovat ze 16. místa

Lídrem kandidátky ODS v květnových volbách do Evropského parlamentu bude současný europoslanec Jan Zahradil, na druhém místě jeho europoslanecký kolega Evžen Tošenovský . Na třetím místě kandiduje poslankyně Veronika Vrecionová. Bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra bude o zvolení usilovat ze 16. místa na kandidátce. Na tiskové konferenci to dnes oznámili občanští demokraté. Předseda strany Petr Fiala zdůraznil, že Zahradil má v EU autoritu a bohaté zkušenosti.

Na čtvrtém místě kandidátky je Ondřej Krutílek, na pátém Radka Trylčová a na šestém Eva Decroix. Vondra, člen vlád Mirka Topolánka, někdejší poslanec i senátor se do politiky vrací po šesti letech.

Občanští demokraté podle svého předsedy nabídnou českým voličům na prvním místě "zkušeného lídra" a "nejzkušenějšího českého zástupce v evropských institucích".

Kandidátka ODS do EP vedená @ZahradilJan je složena ze zkušených i nových lidí, kteří jsou odborníky ve svých oblastech. Dlouhodobým cílem ODS je vrátit politiku k diskusi o programu a k tomu, co je v zájmu občanů naší země. Chceme, aby členství v EU prospívalo ČR.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 21. ledna 2019

Zahradil byl již loni v listopadu potvrzen jako vedoucí kandidát frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) na post předsedy Evropské komise před květnovými volbami do EP. Zahraniční politice se věnuje více než dvacet let. V letech 1998-2004 předsedal Společnému parlamentnímu výboru přidružení EU-ČR. Do Evropského parlamentu byl poprvé zvolen roku 2004, poté dvakrát znovuzvolen. Je místopředsedou europarlamentního výboru pro zahraniční obchod. Jako zatím jediný Čech působil ve funkci předsedy jedné z europarlamentních politických frakcí (ECR) a od roku 2010 je i předsedou celoevropské politické strany ACRE (Aliance evropských konzervativců).

Fiala zdůraznil, že kandidátka ODS je vyvážená a nepotřebovala na to genderové kvóty. ODS chce podle něj nabídnout voličům alternativu vůči extrémním pozicím, ať už ze spektra krajních euroskeptiků, či eurofederalistů.

"Naším jednoznačným zájmem je vrátit do české politiky debatu o programu. Nechceme se opírat o marketingové triky a populistické prázdné fráze, ale nabízet konkrétní řešení vycházející z programu. Budeme prosazovat politiku v zájmu českých občanů," uvedl Fiala. Doplnil, že ODS bude podporovat české zemědělce, českou krajinu a bude kompetentní v energetické politice.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Výsledky budou známy 26. května pozdě večer, protože je nutné počkat se sčítáním na zavření volebních místností v celé EU. České strany si rozdělí 21 křesel. V současnosti mají po čtyřech europoslancích ANO a ČSSD, tři zástupce mají TOP 09, KDU-ČSL a KSČM, dva ODS a po jednom STAN a Svobodní.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Evropské volby 2019 Jan Zahradil Alexandr Vondra Evžen Tošenovský Veronika Vrecionová (ODS) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy