SPD oznámí lídra pro eurovolby v polovině února. Bude "koalice" se Soukupem?

SPD zveřejní lídra své kandidátky pro evropské volby ve druhé polovině února. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekli předseda a místopředseda hnutí Tomio Okamura a Radim Fiala. Podle Okamury SPD neuzavřela žádné dohody o spolupráci ve volbách s jinými subjekty.

"V současné době probíhají naše krajské konference, které budou vybírat z jednotlivých krajů kandidáty na kandidátku do Evropského parlamentu. Jakmile skončí, do poloviny února, tak my budeme vědět, z koho budeme tu kandidátku sestavovat," řekl Fiala.

Okamura uvedl, že na termínu stanovení lídrů kandidátek v polovině února se SPD dohodla s ostatními uskupeními sdruženými ve frakci Evropa národů a svobody (ENF), kam patří například francouzská nacionalistická Národní fronta (FN) Marine Le Penové nebo populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Předseda SPD také vyjádřil přesvědčení, že pozdější zveřejnění jména lídra pro evropské volby nebude znamenat handicap vůči ostatním stranám. "My naše programové priority, co se týče našich euroskeptických názorů, myslím prezentujeme dostatečně," řekl Okamura.

Vyloučil také, že by SPD s někým jednala o volební spolupráci. "My jsme s nikým žádnou koaliční smlouvu neuzavřeli a ani nevím, že by taková jednání měla v tuto chvíli s někým finišovat," řekl.

V médiích se objevily spekulace, že by o spolupráci s SPD v evropských volbách mohl mít zájem mediální podnikatel Jaromír Soukup, který oznámil založení vlastního politického uskupení.

Potřebujeme trestní odpovědnost politiků za to, že nám zdražují život. Pojďme tyto lidi, již se pakují na náš účet, postavit před soud. Stejně jako ty, kteří tento hyenismus umožňují!

— List Jaromíra Soukupa (@ListSoukupa) 16. ledna 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května, budou rozhodovat o 21 českých europoslancích. Lídry kandidátek pro volby zatím představilo šest stran. Piráty povede softwarový specialista Marcel Kolaja, ostatní strany zvolily své nynější europoslance: ODS Jana Zahradila, ČSSD Pavla Poce, KSČM Kateřinu Konečnou, lidovci Pavla Svobodu a STAN Stanislava Polčáka. ANO zatím o lídrovi nerozhodlo, jeho předseda Andrej Babiš preferuje europoslankyni Ditu Charanzovou.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) Evropské volby 2019 Poslanecká sněmovna List Jaromíra Soukupa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy