Názvy stran nesmí být zaměnitelné. Hnutí STAN uspělo s ústavní stížností jen částečně

Názvy jednotlivých kandidátních listin v komunálních volbách nesmí být zaměnitelné s názvy jiných registrovaných stran a hnutí. Registrační úřady se musí zaměnitelností zabývat, a případně mohou kandidátní listinu odmítnout, rozhodl dnes Ústavní soud (ÚS). Zaměnitelnost spadá také do kompetence volebních soudů.

Ústavní soudci se problematikou zabývali na základě stížnosti Spojených sil pro Prahu. Koalici tvořené kromě jiných také Starosty a nezávislými (STAN) loni vadil název konkurující kandidátky Starostové pro Prahu.

Ústavní soudci sice korigovali původní názor Městského soudu v Praze, podle kterého neexistuje kompetence přezkoumávat zaměnitelné názvy, nakonec ale stížnost Spojených sil pro Prahu zamítli. V loňských volbách v Praze záměna podle ÚS nehrozila, názvy se lišily dostatečně.

Cílem STAN bylo podle advokáta a europoslance Stanislava Polčáka do budoucna určit, zda mají úřady v extrémním případě možnost kandidátku odmítnout. Dnešní nález proto přivítal. Poukázal na to, že lokální uskupení si někdy do názvů volebních stran dávají zaměnitelné prvky.

"O to nám šlo - do budoucna prosadit právní názor, který by odmítl libovůli při užívání názvů volebních stran," uvedl Polčák.

Konec matení voličů a parazitování na názvech stran. Ústavní soud ČR právě teď na základě naší stížnosti rozhodl, že názvy uskupení kandidujících ve volbách nesmí být zaměnitelné s jinými již registrovanými názvy stran a hnutí. pic.twitter.com/Zjfh4gthap

— Stanislav Polčák (@stanislavpolcak) 24. ledna 2019

Podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové je název volební strany pro voliče nejvýznamnějším z identifikačním údajů, které jsou na hlasovacích lístcích uvedeny. "Nelze proto připustit, aby volební strany vystupovaly pod názvem, který je z pohledu průměrného voliče zaměnitelný s názvem politické strany či hnutí, jež se na vytvoření této volební strany nepodílely," uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Název volební strany Starostové pro Prahu ale podle ní není zaměnitelný s názvem STAN. Pojem starosta je označením veřejné funkce podle zákona o obcích, žádná politická síla si jej tedy nemůže "přivlastnit". Zaměnitelnost je proto nutné posuzovat s ohledem na další prvky, které se dostatečně lišily.

"Starostové a nezávislí si název kandidátní listiny nemonopolizují a uznáváme nárok na slovo 'Starostové' pro ty strany, které ho mají dlouhodobě ve svém názvu. Chtěli jsme jen upozornit na možnost účelové zaměnitelnosti názvů politických stran," uvedl předseda STAN Petr Gazdík. Připomněl, že cílem STAN nebylo jakkoliv zpochybnit výsledek voleb.

Spojené síly pro Prahu tvořili kandidáti TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla. Voličská podpora 16,29 procenta znamenala zisk 13 mandátů. Starostové pro Prahu měli 1,92 procenta, do zastupitelstva nepronikli.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Stanislav Polčák Starostové a nezávislí (STAN) politické strany Starostové pro Prahu Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy