Je to nepřijatelné, hodnotí politici pro EZ kauzu ovlivňování soudců. Můžeme skončit i u justičních vražd

Opoziční poslanci Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Helena Langšádlová (TOP 09) okomentovali pro server EuroZprávy.cz kauzu údajného ovlivňování soudců. Oba politici zdůrazňují, že justice musí zůstat nestranná, předseda lidovců dokonce nastínil, že by situace mohla dospět až k justičním vraždám.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa na včerejším jednání sněmovního podvýboru pro justici poslancům sdělil, že prezident Miloš Zeman mu nabízel výměnný obchod. „Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí,“ řekl údajně Baxovi prezident a naznačil mu, že by se mohl stát předsedou Ústavního soudu.

Kancléř Vratislav Mynář zase kontaktoval několik soudců Ústavního soudu včetně Vojtěcha Šimíčka. Hrad to nepopírá, tuto iniciativu ale nepovažuje za chybnou. „Pan kancléř pouze tlumočil názor pana prezidenta. O žádný nátlak nešlo,“ sdělil dnes serveru EuroZprávy.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ze sněmovních řad se ale ozývají jiné názory. Většina politiků se stanoviskem Pražského hradu nesouhlasí a jednání prezidenta a jeho spolupracovníků považuje za nepřijatelné. „Pan kancléř bude nadále plnit své povinnosti a nenechá se zastrašit,“ odpověděl tiskový mluvčí prezidenta na dotaz, zdali bude Mynář ve své iniciativě pokračovat.

„Soudní moc musí zůstat nezávislá a nestranná. Politici nemají soudy ani úkolovat, ani ovlivňovat, aby rozsudky dopadly dle jejich přání,“ odpověděl v SMS zprávě serveru EuroZprávy.cz končící předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „To můžeme skončit u justičních vražd jako v 50. letech,“ dodal.

V mnohém s ním souhlasí i jeho kolegyně z opozičních lavic, poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Ovlivňování soudců je nepřijatelné, soudci jsou jedním ze základních prvků našeho ústavního systému a snahy o jejich ovlivňování oslabují důvěru veřejnosti v jejich nestrannost,“ uvedla Langšádlová pro EuroZprávy.

„V popisovaných případech nedošlo k vážnému ohrožení nezávislosti justice. Odmítli jsme zásahy,“ řekl dnes naší redakci sám soudce Josef Baxa. „S kolegou Šimíčkem jsme popsali fakta, skutkové okolnosti, včetně našich postojů. Jejich právní hodnocení mi nepřísluší, to je věcí politiků a veřejné debaty,“ dodal někdejší předseda Nejvyššího správního soudu.

Politici však své pochybnosti vyjádřili i na sociální síti Twitter. Například senátor Václav Láska (SEN 21) už podal na Mynáře trestní oznámení pro podezření ze zasahování do nezávislosti soudu. Zástupci Pirátské strany zase mluví o možném odvolání prezidenta Zemana z funkce. „Ovlivňování soudců budeme dál řešit,“ vzkázal jejich poslanec Jakub Michálek.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Helena Langšádlová politici Josef Baxa (NSS) Miloš Zeman soudy justice

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy