Masarykova univerzita udělila Kiskovi medaili, v projevu varoval před populismem

Slovenský prezident Andrej Kiska převzal velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity. Podle rektora Mikuláše Beka přispěl k uchování masarykovské a štefánikovské tradice v české a slovenské politice. Ve funkci podle Beka nepodlehl ani "šedivému úřednictví", ani svérázu vulgárního humoru a laciných bonmotů. Dokázal vyvážit pokoru vůči státnické roli s civilní lidskostí, uvedl Bek. Slovenský prezident varoval v projevu v univerzitní aule před populismem, působením propagandy a šířením nedůvěry ve stát.

Kiska v projevu připomněl, že na Masarykově univerzitě studuje přes 5000 Slováků a hovořil o úctě ke svobodě, demokracii a lidským právům, což jsou podle něj hodnoty, které univerzita nese od první republiky do současnosti. "Přijímám tuto medaili s vděkem vůči všem, kteří v době poznamenané zklamáním a zahlcené nenávistí vyznávají a praktikují demokratický étos, bez něhož by se ty hodnoty dávno ztratily," uvedl.

Prezident @Andrej_Kiska nepodlehl populismu, z jeho prezidenství se nevytratilo lidství, zasadil se o rozvoj česko - slovenských vztahů. Podle @MikulasBek důvody, proč mu @muni_cz uděluje medaili pic.twitter.com/UdzRN8vFCq

— Michal Cagala (@mcagala) 29. ledna 2019

Slovenský prezident v projevu varoval před populismem, šířením nenávisti a nedůvěry ve stát. Zastánci demokracie a svobodné otevřené společnosti musí být podle něj ostražití. "Stačí chvíle nepozornosti a to, co demokracii trvá vybudovat roky, si zlo nebo totalita vezme přes noc," varoval slovenský státník.

Také Bek zdůraznil, že svobodný polistopadový režim nemusí být samozřejmostí a že dnes znovu jde o o dělbu kontroly a moci ve státě, o toleranci menšinových názorů, o svobodu médií a ochotu pomáhat potřebným. Podle Kisky lze demokracii udržovat jen vytrvalou, poctivou a trpělivou prací, slušnou a odvážnou diskusí s citlivostí k potřebám lidí. Pravidla je nutné dodržovat i tehdy, když je jiní porušují, uvedl Kiska.

"Demokracie nezná zkratky, nesmíme sklouznout k ohýbání a porušování pravidel," řekl prezident. Zkouškou pro něj samotného prý byly události po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, kdy lidé na slovenských náměstích volali po razantnějších vládních změnách a on musel odolat tlaku, aby překročil limity ústavních kompetencí.

Českého prezidenta Miloše Zemana škola k oslavám nepozvala. Podle dřívějšího Bekova vyjádření není pravděpodobné, že by se změnil Zemanův postoj k Masarykově univerzitě. Zeman Beka kvůli dřívějším rozporům přestal zvát na oslavy 28. října na Pražském hradě.

Velkou zlatou medaili univerzita uděluje zpravidla cizincům za zásluhy o demokracii, lidstvo a vzdělanost. Dosud posledním držitelem byl lichtenštejnský kníže Hans Adam II., který ji převzal v roce 2011. V minulosti stejné ocenění získali například následník britského trůnu princ Charles, tehdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Univerzita vznikla 28. ledna 1919, letos slaví 100 let. Už v pondělí udělila zlaté medaile bývalému rektorovi a dnešnímu předsedovi ODS Petru Fialovi, hudebnímu skladateli Ivu Medkovi, informatikovi Václavu Račanskému a rektoru Univerzity Komenského v Bratislavě Karolu Mičietovi. Oslavy potrvají po zbytek roku.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Masarykova univerzita Brno populismus Prezident SR Brno Mikuláš Bek

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy