Totální arogance, absurdita, cucáte si informace z prstu. Opozice se zlobí kvůli novele o EET

Poslanci dnes na osmý pokus dokončili první čtení novely zákona o evidenci tržeb (EET), kterou předložila vláda Andreje Babiše (ANO). Návrh se tím posunul do druhého čtení. Opozice se k předloze stavěla od počátku kriticky, návrh na zamítnutí předlohy, který vznesli Piráti a který podpořily i ODS a TOP 09 ale neprošel. Úspěšný nebyl ani návrh na vrácení předlohy vládě k dopracování, který přednesl poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Kritický je vůči návrhu například předseda ODS Petr Fiala. „V poslední době jsme od premiéra Babiše slyšeli řeči o pomoci živnostníkům, dnes jsme v PS při hlasování o další fázi EET viděli činy. Místo pomoci jen další kontroly a šikana. To je EET. To je politika vlády vůči živnostníkům v praxi,“ zlobí se Fiala.

Podobně to vidí i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Hnutí ANO a jeho vláda dnes v 1. čtení prohlasovaly další další vlny EET. Hnutí ANO může udělat klidně ještě 20 ideových konferencích, kde se bude na oko zastávat živnostníků. Je to jen marketing a je to směšné. Nejen dnes, ale dlouhodobě jde hnutí ANO proti zájmům živnostníků,“ uvedl poslanec.

„Fraška při hlasování o tom, jaké výbory mají projednat EET. Hospodářský výbor, který má na starosti podnikatelské prostředí, byl hlasy koaličních poslanců vyloučen. Přitom jejich argumentem pro rozšíření EET je údajné narovnání podnikatelského prostředí. Slova se míjí se skutky,“ přidal se jeho stranický kolega Vojtěch Munzar, který chtěl vládě návrh vrátit k dopracování.

„EET je symbolem nedůvěry a neúcty k živnostníkům, které chce ANO, ČSSD a KSČM permanentně kontrolovat a ještě je nechá kontrolu platit. Mediálně rádi mluví o tom, jak je chtějí podporovat, ale ve skutečnosti prosazují pouze restrikci s nepřiměřenými pokutami za banální chyby,“ dodal Munzar.

„Vláda dnes zkouší znovu protlačit další fázi EET. Ohání se u toho čísly vycucanými z prstu a vymýšlí absurdní "úlevy" typu papírové účtenky, které mají živnostníci vypisovat a pak nosit na finančák. Hlasovali jsme samozřejmě pro zamítnutí tohohle paskvilu,“ dodává místopředseda ODS Martin Kupka.

Nespokojené hlasy se ozývají i z TOP 09. „EET... zatímco stát bobtná, roste počet státních zaměstnanců a vláda rozhazuje peníze na slevy a dotace, tak se utahují šrouby těm, kteří se peníze snaží vydělat a po nikom nic nechtějí - živnostníkům a řemeslníkům. Mimochodem EET u neplátců DPH je ekonomický nesmysl,“ upozornil místopředseda TOP 09 Michal Kučera.

„Taky máte pocit, že stát stává čím dál horším sluhou - a současně víc zlým pánem? Já ano. A na cestě je další zhoršení situace, vládní novela zákona o EET, která přináší další zpřísnění, dnes zamířila do druhého čtení,“ varuje poslankyně STAN Věra Kovářová.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš jmenovitě kritizoval také šéfku rezortu financí. „Ministryně Schillerová nejdříve nevystoupí v rozpravě, takže na její obhajobu EET už běžný poslanec nemůže reagovat. Zalže lidem o tom, že Ústavní soud 3. a 4. vlnu nezrušil. No a nakonec ANO, ČSSD a KSČM nepustí projednání ani do hospodářského výboru. Strach zakrytý arogancí,“ rýpnul si Bartoš.

3. a 4. vlna EET se má týkat i lékařů. Průměrný věk praktiků je 56 let, vzhledem k jejich nedostatku ale v některých obcích slouží i starší 64 let a pomáhají držet zdravotnictví nad vodou. Obávám se, že 3. a 4. vlna EET je definitivně smete a ordinace začnou zavírat.

— Stanislav Blaha (@StanislavBlaha) 13. února 2019

„Neuvěřitelné, vládní koalice nepřikázala projednání EET ani hospodářskému výboru. Totální arogance,“ zlobí se Pirát Mikuláš Ferjenčík, který prezentoval analýzu, ze které vyplývá, že si vláda prezentována čísla výnosů z 1. a 2. vlny EET doslova “vycucala z prstu” 

Naopak Schillerová se netají tím, že je spokojená. „Poslanci na sedmý pokus propustili novelu EET do druhého čtení! Novela, kterou vláda schválila již v červnu 2018, přináší výrazné snížení DPH, nový zjednodušený režim evidence pro malé živnostníky a náběh zbývajících oborů podnikání,“ tvrdí ministryně.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Alena Schillerová Petr Fiala (ODS) Jan Skopeček (ODS) Martin Kupka (ODS) Michal Kučera (TOP 09) Věra Kovářová Ivan Bartoš (Piráti) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy