Česko jako vědecká velmoc? Ze schválených peněz se vyčerpalo 99 procent

Ze schválených 33,8 miliardy korun ze státního rozpočtu na vědu, výzkum a inovace pro rok 2018 se podařilo vyčerpat 33,4 miliardy, řekl na dnešní konferenci k představení Inovační strategie ČR 2019-2030 místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček. Vyčerpány byly o tři miliardy korun více než v předcházejícím roce, doplnil. Tehdy plánované výdaje činily podle dat Českého statistického úřadu 31,2 miliardy. Pro letošní rok jsou rozpočtové výdaje na vědu 35,9 miliardy.

Předloni byl podíl výdajů na vědu na hrubém domácím produktu (HDP) 1,79 procenta. Havlíček na konferenci připomněl, že nová strategie počítá se zvýšením podílu vynaložených peněz na vědu a výzkum na HDP na 2,5 procenta v roce 2025 a na tři procenta o pět let později.

"Jsem velmi rád, že je inovační strategie na stole. Děkuji za vaši podporu. Těším se, že dnes se dozvíme konkrétní kroky k jejímu naplnění," řekl @AndrejBabis při zahájení konference Czech Republic: #TheCountryForTheFuture → https://t.co/qmkPSpLuD8 pic.twitter.com/YQKdUYw0Bc

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 18. února 2019

Kromě zvyšujících se výdajů ze státního rozpočtu k tomu mají dopomoci také evropské zdroje a podnikatelský sektor. Havlíček se domnívá, že i po roce 2020 s novým evropským rozpočtem budou na inovace k dispozici slušné zdroje.

Česko má podle Havlíčka rezervy v čerpání peněz z unijních programů podpory vědy a výzkumu. Rozpočet programu Horizon 2020 pro období 2014-2020 je zhruba 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun), do následujícího programu Horizon Europe, který bude platný v rozpočtovém období 2021-2027, Evropská komise už dříve navrhla vyčlenit asi 100 miliard eur (přes 2,5 bilionu korun). Podle Havlíčka je důležité, aby se české instituce a firmy zapojily do těchto programů mnohem výrazněji než v minulosti.

Inovační strategie obsahuje devět pilířů. Týkají se dále rozvoje nové metodiky hodnocení vědy, start-upů a spin-off firem, chytré infrastruktury, změny podpory patentové politiky, digitalizace, změněné podoby daňových odpočtů na výzkum a vývoj nebo propagace země v zahraničí. Na koncepci spolupracovaly kromě zástupců RVVI také Akademie věd ČR, vysoké školy, podnikatelské asociace či ministerstva.

Související

Vědci, ilustrační foto

Základna pro boj s epidemiemi? Akademie věd ČR chce vybudovat Virologický ústav

Vybudování Virologického ústavu či centra by tuzemskou virologii i příbuzné obory posunulo na vyšší úroveň. Nyní je výzkum "rozptýlen" na různých pracovištích. Vznikla by také základna pro boj s epidemiemi virových onemocnění. Ústav by vyšel na střední jednotky miliard korun, především z evropských fondů. ČTK to řekla předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) a vědkyně v oboru experimentální botaniky Eva Zažímalová.
Vláda ČR

RVVI navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun, což je o 1,22 miliardy více, než činí letošní. Pro rok 2022 navrhuje rada rozpočet ve výši 38 miliard, o rok později by to mělo být 38,64 miliardy. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici a jež v pondělí projedná vláda.

Více souvisejících

Rada pro výzkum vývoj a inovace Karel Havlíček digitalizace Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy