Senátní bitva o Gerlocha: Otevřeně ho podporuje jen ANO, hlasování dopadne těsně

Senátorský klub ANO jako jediný dnes uvedl, že jednotně podpoří nominaci ústavního právníka Aleše Gerlocha na ústavního soudce. KDU-ČSL a nezávislí mají k nominaci odmítavé stanovisko, přesto senátoři tohoto klubu mají podle předsedy klubu Petra Šilara svobodnou volbu. Mnozí senátoři Starostů a nezávislých projevili pochybnosti o způsobilosti Gerlocha k vykonávání funkce, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda klubu Petr Holeček. Klub ODS byl podle předsedy Miloše Vystrčila "mírně rezervovaný". ČSSD má volné hlasování.

Podle předsedkyně sedmičlenného senátorského klubu ANO Zdeňky Hamousové je Gerloch profesně i osobnostně dostatečně kvalifikovaný na pozici ústavního soudce. Místopředseda klubu Jaroslav Větrovský doplnil, že důležitým vodítkem při rozhodování bylo stanovisko ústavně-právního výboru. Ten nominaci doporučil, podle jeho předsedy Miroslava Antla (za ČSSD) bylo pro sedm z deseti členů. Naopak výbor pro lidská práva minulý týden podporu kandidatury odmítl.

S Gerlochem v úterý diskutovaly kluby Starostů a nezávislých nebo ODS. "Mnozí senátoři projevili určité pochybnosti nad způsobilostí pana profesora Gerlocha tuto funkci vykonávat. Neřeknu, jak se náš klub domluvil, protože hlasování je tajné. Všichni senátoři a senátorky budou hlasovat tak, jak jim velí jejich osobní svědomí, vědomí i zodpovědnost," řekl předseda osmnáctičlenného klubu Starostů Holeček.

Závazné hlasování ani společné stanovisko nemá ani klub ODS, jenž má také 18 členů. "Já jsem zaznamenal, což je věc obecně známá a těžko zpochybnitelná, že je profesor Gerloch vnímán jako velmi dobrý znalec české ústavy a ústavního práva. Zároveň jsem zaznamenal poměrně rezervovaný přístup některých senátorů k pevnosti osobnosti profesora Gerlocha a k jeho nezávislosti," poznamenal šéf klubu Vystrčil. Podle jeho pocitů byl přístup klubu "mírně rezervovaný".

"Náš klub nemá nařízené hlasování. Nekontrolujeme, jak kdo hlasuje, máme naprosto svobodnou volbu. Každý se může rozhodnout podle svého vědomí a svědomí, ale většina členů klubu vyjadřuje nesouhlas s touto volbou, takže předpokládám, že většinový názor našeho klubu bude zamítavý," řekl Šilar, předseda lidoveckého klubu s 15 členy. Vadí mu například Gerlochovo bývalé členství v komunistické straně a propojenost s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda ústavně-právního výboru Antl odhaduje, že hlasování dopadne velmi těsně. Podle toho, co dosud slyšel a četl, by Senát spíše mohl nominaci zamítnout. Klub ČSSD, v němž je 13 senátorů, má volné hlasování.

2/2 "V našem Ústavně-právním výboru to bylo 7:3 pro kandidáta. Myslím, že v plénu to bude těsně, ať pro či proti, spíše asi proti…," uvedl předseda výboru Miroslav Antl ze senátorského klubu ČSSD. Hlasování je v každém případě tajné! #SchuzeSenatu pic.twitter.com/I1XepN7fo4

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 20. března 2019

Tiskovou konferenci dnes neměl Klub pro liberální demokracii - SENÁTOR 21. Hnutí se ale proti Gerlochově nominaci už v minulosti vyslovilo.

Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů. S Gerlochem jako svým nástupcem souhlasil.

Související

Prezident Miloš Zeman

Šámal ústavním soudcem? Prezident Zeman požádal Senát o souhlas

Prezident Miloš Zeman dnes předložil Senátu žádost o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Šámal minulý týden přijal Zemanovu nabídku, aby se o post ucházel. Kandidáti na soudce Ústavního soudu mohou do funkce nastoupit jedině v případě, že je horní komora Parlamentu schválí.
Ústavní soud ČR

Ústavní soud je pátý měsíc oslabený. Hromadí se únava, přiznal sekretář

Ústavní soud (ÚS) pracuje od rezignace Jana Musila už pátý měsíc v oslabené sestavě, na rychlosti vyřizování stížností se to zatím neprojevilo. Uvnitř se ale podle generálního sekretáře soudu Vlastimila Göttingera hromadí únava a lze očekávat, že absence jednoho člena bude čím dál patrnější. O práci chybějícího soudce, jehož nástupce zatím Senát neschválil, se dělí 14 zbylých kolegů.

Více souvisejících

Aleš Gerloch (expert na ústavní právo) Senát ČR Hnutí ANO KDU - ČSL Ústavní soud ČR Starostové a nezávislí (STAN) Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy