Ústavní soud je pátý měsíc oslabený. Hromadí se únava, přiznal sekretář

Ústavní soud (ÚS) pracuje od rezignace Jana Musila už pátý měsíc v oslabené sestavě, na rychlosti vyřizování stížností se to zatím neprojevilo. Uvnitř se ale podle generálního sekretáře soudu Vlastimila Göttingera hromadí únava a lze očekávat, že absence jednoho člena bude čím dál patrnější. O práci chybějícího soudce, jehož nástupce zatím Senát neschválil, se dělí 14 zbylých kolegů.

Blíží se doba dovolených, nové stížnosti však budou přicházet stále. "Absence nového soudce je každý měsíc bolestnější a každý měsíc citelnější. Ti, kteří o jmenování nového soudce dosud nerozhodli, by to měli vědět nejlépe," uvedl Göttinger na dotaz ČTK.

Musil rezignoval na konci ledna v 77 letech ze zdravotních důvodů a kvůli únavě. Prezident Miloš Zeman na jeho místo navrhl Aleše Gerlocha, jehož kandidaturu ale nepodpořili senátoři. Dostal 19 ze 64 odevzdaných hlasů. Zeman v březnu uvedl, že Senát odmítnutím Gerlochovy nominace uškodil ÚS a že "nebude trucovat" a navrhne dalšího kandidáta. Zatím tak neučinil. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček ČTK na dotaz, kdy prezident nového ústavního soudce navrhne, odpověděl, že takové kroky Pražský hrad "zásadně oznamuje až v okamžiku, kdy nastanou".

Rozvrh práce běžně upravuje situaci, kdy soudce není přítomen, ať již pro nemoc, z osobních důvodů nebo proto, že se vzdal funkce. Nepřítomného soudce tak automaticky zastupuje předseda jiného senátu ÚS.

"Takové řešení je ale schůdné maximálně v řádu několika týdnů, dlouhodobě už představuje extrémní zátěž pro zastupujícího soudce, který de facto soudí paralelně ve dvou senátech," popsal Göttinger. Předseda ÚS Pavel Rychetský proto změnil rozvrh práce tak, aby v tomto konkrétním případě nepřítomného soudce zastupovali i funkcionáři ÚS, a to postupně předseda a oba místopředsedové Jaroslav Fenyk a Milada Tomková.

"Zdálo se, že na dobu několika měsíců by to mohlo problém personální nedostatečnosti vyřešit. Nový soudce ale dosud jmenován nebyl, a tak bude nutné přemýšlet nad tím, jak postupovat dál, aby zatížení všech soudců bylo rovnoměrné," doplnil Göttinger.

Pokud by patnáctý soudce chyběl celý rok, znamená to pro každého ze zbývajících 14 soudců přibližně o 20 spisů více. "Za situace, kdy měsíčně dostane k rozhodnutí 26 nových věcí, se však další zvyšování výkonnosti limitně blíží hranici lidských možností," míní Göttinger.

Problémy s doplňováním ÚS se v minulosti už objevily. Když tehdejší prezident Václav Klaus s obtížemi vybíral druhou generaci soudců, klesl v roce 2004 počet členů na 11. Nemohli tak řešit návrhy na zrušení zákonů. V roce 2013 bylo soudců krátkodobě pouze 12, i tehdy se tak ÚS ocitl na "hranici paralýzy". Po nástupu Zemana na Hrad se podařilo soud rychle doplnit, třetí generaci soudu pak Zeman postupně jmenoval od května 2013 do konce roku 2015. Neuspěl s nominacemi Jiřího Nykodýma, Miloslava Výborného a Jana Sváčka.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR justice Aleš Gerloch (expert na ústavní právo) Pavel Rychetský

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy