Ekonom promluvil pro EZ: Kdo doplatí na navýšení důchodů a rodičovského příspěvku?

Spor o navýšení rodičovského příspěvku a penzí vzbudil řadu konfliktů uvnitř vládní koalice. Z neschopnosti obviňuje vládu i opozice. Má stát dostatek prostředků na navyšování důchodů a příspěvku v rodičovství? Finanční stránku věci EuroZprávy.cz rozebíraly s ekonomem z BHS a. s. Štěpánem Křečkem.

Vláda připravila návrh na navýšení penzí o 900 Kč v průměru a příspěvku na rodičovskou dovolenou na 300 000 Kč od 1. 1. 2020. Jenže současně slyšíme z ministerstva financí v rukou hnutí ANO, že státní rozpočet není nafukovací a výdaje se musí redukovat. Jedná se o poněkud protichůdná stanoviska. Co vše znamená v řeči čísel, vysvětlil ekonom.

„Státní rozpočet hospodaří s více než 1 500 miliardami korun. Navrhovaná opatření zvýší výdaje státního rozpočtu o 11 miliard korun, tedy o méně než 1 procento výdajů. Jinými slovy v případě, že se prioritou rozpočtu stane podpora seniorů a rodin s dětmi, tak je možné tato opatření profinancovat,“ vysvětlil vztah politiky k financím Štěpán Křeček, který o důchodové problematice přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Zatímco ministryně financí Schillerová, stejně jako premiér Babiš (oba ANO), hovoří především o hledání vhodných financí. „Odvrácenou stranou téže mince je však skutečnost, že jiné skupiny osob na tato opatření doplatí. Pravděpodobně se bude jednat o lidi v produktivním věku, kteří jsou bezdětní nebo své děti již vychovali,“ vysvětlil ekonom, u koho je možné peníze najít.

Štěpán Křeček také pro EuroZprávy.cz upozorňuje na určitá pravidla hospodaření se státním rozpočtem. „Dle návrhu státního rozpočtu budeme hospodařit s deficitem. V takovém případě lze dodatečné výdaje financovat zrušením jiných výdajů nebo na dluh. Před růstem státního dluhu bych chtěl varovat, protože když dluh narůstá, tak se dříve či později zvýší daně. Růst daňové zátěže však zpomaluje růst ekonomiky, která v České republice již nyní roste nejpomaleji ze všech zemí Visegrádu. Bylo by proto vhodné, aby vláda kromě představení dodatečných výdajů představila i dodatečné úspory.“

Kontroverzní návrh vlády zahrnuje také zvýšení rodičovského příspěvku pouze pro novorozence narozené po 1. 1. 2020. Proti návrhu se zvedla vlna kritiky těch, kteří na navýšení těsně nedosáhnou (např. se jim narodí dítě 31. 12. 2019). „Lidé, kteří se rozhodnou mít děti jen kvůli vyššímu rodičovskému příspěvku, by raději žádné děti mít neměli. Rodičovský příspěvek by neměl být motivací pro zakládání rodiny, měl by sloužit jako pomoc rodinám, aby jeden z rodičů nemusel chodit do práce a mohl se starat o své dítě v době, kdy ho nejvíc potřebuje,“ upozornil ekonom Křeček pro EuroZprávy.cz na to, že výchova dětí je v prvé řadě zodpovědností rodičů. 

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek důchody Ekonomika Štěpán Křeček rozpočet

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy