Novým šéfem KDU-ČSL je Marek Výborný, éra Bělobrádka po osmi letech skončila

Předsedou KDU-ČSL se dnes na sjezdu strany v Brně stal poslanec Marek Výborný. Ve druhém kole porazil Mariana Jurečku, bývalého ministra zemědělství a dosluhujícího prvního místopředsedu strany. Výborný po více než osmi letech nahradí ve funkci předsedy končícího Pavla Bělobrádka, který už nekandidoval.

Výborný získal ve druhém kole volby 256 hlasů, Jurečka 124 hlasů. Vydáno bylo 382 hlasovacích lístků. Výborný tak byl zvolen zhruba dvěma třetinami delegátů. "Cítím obrovskou odpovědnost," řekl bezprostředně po volbě. Poděkoval za důvěru a zdůraznil, že lidovci předvedli férovou soutěž tří kandidátů o post předsedy, což považuje za jejich vizitku.

Mínil tím kromě sebe Jurečku a předsedu lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška. V projevu po volbě podpořil na pozici první místopředsedkyně senátorku Šárku Jelínkovou, za místopředsedy chce Jurečku i Bartoška. Jurečka ale oznámil, že do vedení strany kandidovat nebude.

Nová budoucnost je před námi, nový předseda je zvolen. Směr už vytyčil ve svém projevu, teď ho musí naplnit. Gratulujeme a těšíme se na tebe, Marku! @MarekVyborny #sjezdKDU2019 #novysefKDU #kducsl #lidovci #brno pic.twitter.com/LXZOt19gUN

— KDU-ČSL (@kducsl) 29. března 2019

Delegáti sjezdu vybírali celkem ze čtyř kandidátů. Kromě Výborného s Jurečkou o post v prvním kole volby usilovali také Bartošek a až na sjezdu přijal nominaci člen středočeského krajského výboru KDU-ČSL Jaroslav Vlach.

Výborný v prvním projevu po zvolení poděkoval Bělobrádkovi, že stranu dovedl na práh druhého století existence. "Pavel Bělobrádek je pro mě vzorem a chci na něj navázat," řekl Výborný. Podle něj ale nová tvář všechno nezachrání. "Lidoveckou káru musíme táhnout společně. A pokud ráno platilo, že jeden za všechny a všichni za jednoho, tak to musí platit v poledne i večer," dodal Výborný. Spolupráci chce navázat se všemi 22.000 členy strany.

Lidovci podle Výborného stagnují. Musí přicházet s tématy, která se týkají lidí, ať už jde o podporu rodiny nebo důchodů, řekl na tiskové konferenci po svém zvolení. "Tento týden jsme předkládali sérii opatření na půdě Poslanecké sněmovny a věříme, že vláda, která část z nich má v programovém prohlášení, je podpoří. Je to podpora matek, rodin s dětmi, daňové bonusy a tak dále," poznamenal. Důležitá je podle něj také podpora vzdělávání, zabývat se podle něj KDU-ČSL musí také tématy exekucí a oddlužení.

Zlepšit chce ve straně komunikaci, plánuje větší prostor pro nadějné komunální politiky. "Musíme být srozumitelní. Není možné, aby některá zásadní vyjádření KDU-ČSL se lišila jako den a noc," konstatoval Výborný. V KDU-ČSL bude chtít udržovat režim, řád a pořádek.

Poslanec Výborný byl v roce 2012 zvolen zastupitelem Pardubického kraje. Z funkce odstoupil, protože se krátce poté stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň. Ředitelem gymnázia byl do konce března 2018. Jeho otcem je bývalý místopředseda lidovců (v letech 2001 až 2003), ministr obrany a někdejší soudce Ústavního soudu Miloslav Výborný.

Bělobrádek byl předsedou nepřetržitě od listopadu roku 2010. Je tak nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL. Kandidovat znovu nechtěl, podle něj strana potřebuje novou dynamiku, navíc se cítí unavený a chce se věnovat rodině.

Související

Protest zemědělců v Praze

Zemědělci vysypali hnůj před úřad vlády. Policii došla trpělivost

Dnes brzy ráno dorazili zemědělci s traktory do Prahy, kdy jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že vláda jejich problémy nepovažuje za prioritu. Policisté ale museli zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj na vozovku a tramvajové koleje. Následně vyhlásili nulovou toleranci vůči protestujícím a kontrolují je za všechny přestupky.
Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Marek Výborný (KDU-ČSL) Sjezd KDU-ČSL 2019 KDU - ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy