Schwarzenberg o vítězství Čaputové: Slováci mají vyvinutější demokratické myšlení než my. Drahoš ryje do Zemana

Advokátka Zuzana Čaputová v druhém kole prezidentských voleb na Slovensku porazila eurokomisaře Maroše Šefčoviče. Řada českých politiků to považuje za dobrou zprávu, zároveň poukazujíá na to, že narozdíl od českých voleb proběhla předvolební kampaň klidně a bez útoků.

„Můžeme Slovákům jenom srdečně blahopřát. To, co se událo u našich sousedů, je opravdu výjimečné. Slováci prokázali svoji samostatnost a nezávislost. Do prezidentského úřadu zvolili ženu, která neměla podporu ani jedné z větších politických stran a zároveň se vyznamenala v boji za občanskou společnost,“ píše Schwarzenberg ve své reakci na výsledky slovenských prezidentských voleb.

Poukazuje také na to, že volební kampaň před slovenskými prezidentskými volbami se velice lišila od těch rozhodujících v Česku. „Nevím, jestli jste měli možnost to zaznamenat, ale prezidentská kampaň před druhým kolem voleb se obešla bez větších pomluv, bez lží, různých podrazů a sprosťáren. Tím opravdu vyčnívala nad všemi předešlými a také nad většinou kampaní, které jsme zažili tady,“ myslí si politik, který se v historicky první přímé volbě prezidenta České republiky ve druhém kole postavil Miloši zemanovi.

„Slováci dnes mají zajisté vyvinutější demokratické myšlení než my v Čechách, i když to bylo tedy těžce vykoupené. Blahopřeji jim a zejména přeji mnoho štěstí paní prezidentce. Pán Bůh jí pomáhej,“ vzkazuje na Slovensko čestný předseda TOP 09.

Schwarzenberg nebyl jediný, kdo poukazoval na to, ze kampaň se obešla bez tvrdých výpadů. „Gratuluju Zuzaně Čaputové k vítězství. Vedla férovou kampaň a zůstala sama sebou. Ať se jí daří spojovat všechny lidi v nám nejbližší zemi, na Slovensku. Maroš Šefčovič přijal prohru korektně. Přeju mu úspěšné působení v Evropské komisi a těším se na další spolupráci,“ uvedl český premiér Andrej Babiš.

„Z vítězství Zuzany Čaputové mám opravdu radost. Vítám, že se paní prezidentka bude ucházet i o důvěru těch, kteří ji nevolili (zatímco u nás se před rokem moji voliči dozvěděli, že by měli držet ústa). Slušnost opravdu neznamená slabost!“ rýpnul si v gratulaci do českého prezidenta Miloše Zemana senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

„Zvolení Zuzany Čaputové je dobrou zprávou pro ČR. Věřím, že přátelské vztahy mezi našimi zeměmi budou pokračovat. Paní Čaputové k vítězství gratuluji a doufám, že se i my brzy dočkáme slušného prezidenta, který hledí vpřed a není zatížen minulost,“ vzkazuje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg Zuzana Čaputová Prezident SR Andrej Babiš Jiří Drahoš Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy