KOMENTÁŘ | CNN v Česku: Prima realizuje hodně drahý aprílový žert

Komentář Radima Červenky - Jako schválnost vypadá datum (2. 4. 2019), kdy Prima TV oznámila plánované spuštění nového zpravodajského kanálu společného s americkou stanicí CNN. Kdyby informace přišla 1. dubna, tak by asi jen málokdo věřil, že se nejedná o aprílový žert.

Prima je třetí nejsledovanější televizní skupinou v Česku a svým způsobem i třetí nejstarší stanicí, respektive druhou soukromou. Na jejich kanálech najdeme řadu převzatých zahraničních seriálů a filmů, ovšem kvalitní a ambiciózní vlastní tvorbu soukromá televize tradičně produkovala jen skromně. Její vlastní projekty jsou povětšinou do českých podmínek naroubované reality show ze zahraničí, popřípadě nabízí nenáročné talk show a podobně. Asi největšímu renomé se z vlastních pořadů Prima TV těší Show Jana Krause, kam populární herec a moderátor přešel po neshodách s Českou televizí (pořad se původně jmenoval Uvolněte se prosím).

Zpravodajství televize rovněž není nijak ambiciózní. S trochou nadsázky je možné považovat za nejkvalitnější Top Star magazín v němž nás stanice ovlaží informacemi ze života spíše neznámých celebrit.

Slovy Miroslava Kalouska je rozdíl mezi Prima TV a CNN jako rozdíl mezi aktem a pietním aktem. Není divu, že mezi mediálními experty vzbudil plánovaný vznik nového zpravodajského kanálu údiv. Prima TV čelila výtkám Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za vysílání manipulativní prezidentské debaty nebo za velmi neobjektivní zprávy ohledně uprchlické krize. Sami reportéři Primy uvedli, že vedením byli tlačeni k prezentaci uprchlíků jako hrozby.

Vysvětlení není potřeba hledat nějak extrémně obtížně. Za vším by měl udivený pozorovatel hledat peníze. Prima chce rozšířit divácký dosah a CNN od české soukromé stanice obdrží milióny dolarů za své know-how. Díky příjemné řeči peněz je zatím spolupráce hladká.

Podle spolupracovníka CNN Tomáše Etzlera v CNN nemají ponětí o co v Prima TV jde. Největší česká média jsou zpravidla vlastněná miliardáři, kteří mnohdy do jejich agendy zasahují, za účelem ovlivňování veřejného míněni. Premiér Babiš (ANO) volající do redakce MF Dnes je jen špičkou ledovce.

Bude zajímavé situaci sledovat, jestli mentoři ze CNN vytrénují na Primě profesionální zpravodajce, čehož jsou podle Etzlera schopni, anebo vedení Primy pod prestižní značkou bude ještě účinněji produkovat tendenční informace o domácí scéně, zatímco bude nabízet zahraniční zpravodajství od CNN. Potenciál je zde veliký, ale očekávání zůstávají spíše u aprílového žertu.

Související

Tento satelitní snímek pořízený a zveřejněný 10. ledna 2023 společností Maxar Technologies ukazuje zničené školy a budovy v jižním Soledaru, poblíž Bachmutu na východní Ukrajině.

Část ukrajinských vojáků se stahuje ze Soledaru, uvádí z fronty tým CNN

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl dnes reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva dnes uvedla, že se její vojska Soledaru ve čtvrtek večer po dlouhých a tvrdých bojích zmocnila. Kyjev to vzápětí odmítl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu uvedl, že ukrajinští vojáci pokračují v boji o Soledar.
Paul Whelan

Rusko odmítlo propustit Whelana. Výměnou chtělo vraha Čečence z Německa

Rusko odmítlo propustit spolu s americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou také bývalého amerického vojáka Paula Whelana, pokud by v rámci výměny vězňů nebyl propuštěn bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Vadim Krasikov. Ten byl loni v Německu odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím v roce 2019 v centru Berlína. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom dnes píše web televize CNN.

Více souvisejících

CNN CNN Prima News TV Prima komentář

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy