Já to řeknu tatínkovi a tatínek vám vyhlásí válku. Politici komentují plány na novou stranu Václava Klause ml.

Václav Klaus ml. po vyloučení z ODS kvůli protistranickému chování uvedl, že hodlá založit vlastní stranu. Informace zaujala řadu politiků i politologů, především v souvislosti s informací, že členem by měl být i exprezident a Václav Klaus.

Jedním ze zásadních důvodů vyloučení Klause ml. byla jeho podpora kandidáta SPD v senátních volbách Ladislava Jakla proti kandidátovi ODS Vladimíru Kratinovi. Napojení poslance Václava Klause ml. na jiné strany potvrdilo i jeho znovuzvolení předsedou školského výboru sněmovny, které mělo patřit členům ODS a kteří nedokázali prosadit svého kandidáta, jelikož Klause ml. podpořili poslanci ANO, SPD a KSČM.

Jenže blízká spolupráce a názorová spřízněnost ve volbách znamená i konkurenci. "Václav Klaus mladší chystá novou stranu, představí ji po evropských volbách...Berme to z lepší strany: politický podnikatel Tomio Okamura se zřejmě brzy bude muset vrátit k podnikání v turistice," napsal na Twitteru politolog a publicista Jiří Pehe. Podle něj bude Klausovo uskupení úspěšně konkurovat SPD Tomia Okamury.

Václav Klaus mladší chystá novou stranu, představí ji po evropských volbách...Berme to z lepší strany: politický podnikatel Tomio Okamura se zřejmě brzy bude muset vrátit k podikání v turistice..

— Jiří Pehe (@JiriPehe) April 10, 2019

Stejně vnímá plánovaný politický subjekt i poslanec KSČM Jiří Dolejš. "Konkurence pro Okamuru... vzniká další nacionálně orientovaný subjekt," napsal na sociálních sítích.

Politiky z jiných stran zaujalo, že prvním konkrétním jménem politika, který by měl do strany vstoupit je otec Václava Klause ml. a bývalý prezident ČR. "Otec a syn by byli. Chybí už snad jenom ten Duch Svatý," okomentoval záměr Klausů v duchu křesťanského zázemí KDU-ČSL poslanec strany Marian Jurečka.

"Nevím proč mně přišel na mysl citát z pohádky S čerty nejsou žerty ...já to řeknu tatínkovi a tatínek vám vyhlásí válku... Klaus mladší představí po volbách svou stranu, členem bude i exprezident," napsal k politickému spojenectví dosluhující předseda STAN Petr Gazdík.

Klaus ml. by do strany rád nalákal poslance i senátory, zatím však nejsou známá další jména jeho potencionálních sympatizantů. 

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Václav Klaus Petr Gazdík Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jiří Dolejš Jiří Pehe

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy