Topolánek a Kalousek pálí: Babišovi voliči jsou koblihy. Kolikrát mu na to ještě skočíte?

Političtí matadoři Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek se opět vracejí ke kauze auditu Evropské komise a střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Kritizují nejen premiéra, ale třeba i ministryni spravedlnosti Marii Benešovou.

Oba politiky zaujala třeba tvrzení Babiše o tom, že část auditu musel psát někdo z Česka. „'Část o střetu zájmů museli psát Češi'. Už to z něj leze, jaký má vlastně k nám vztah, že? Teď bude hledat, jestli v právním servisu EK není nějaký Čech? A založí na něj složku? Stb?“ zajímá Topolánka.

„Pan premiér to možná neví, ale v EK pracují Češi. Stejně tak, jako tam pracují občané ostatních členských států. Pracují tam ale jako zaměstnanci Evropské komise, ne jako zaměstnanci Agrofertu. A to @AndrejBabis strašně štve,“ přidal se Kalousek.

Topolánkovi se také nelíbí, jak premiér a jeho okolí na reaguje na kauzu. „A znovu si zopakujeme abecedu "krizové komunikace" Andreje Babiše. ABCD. Arogance. Bagatelizace. Cynismus. Denunciace. Kolikrát mu na to ještě Koblihy skočí?“ diví se Babišovým voličům.

Kalouskovi se pak nelíbí, že by za Babišovy případné problémy „Ve státním účetnictví by se v položce “pohledávky vlády” měla vytvořit podpoložka 'pohledávky za předsedou vlády',“ navrhuje ironicky předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Spokojen není ani s tím, jak se Babiše zastala šéfka rezortu spravedlnosti Marie Benešová. „Ministryně Benešová říká: Vyčkejme konečného rozhodnutí. Na co však chtějí čekat orgány jejího resortu, když zpráva auditorů EK zakládá podezření z mnoha případů podvodů a poškozování finančních zájmů EU? Zašlu zprávu na NSZ, abych si byl jist, že si jí státní zástupci všimli,“ dodal Kalousek.

Než tak stačil učinit, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl, že zjištění v navrhovaném auditu jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin a že jej začnou analyzovat žalobci.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Mirek Topolánek Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 16 minutami

před 26 minutami

před 46 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy